DVD

2018.07.30. 07:48

Feldolgozták Kiskőrös történet

Májusban jelent meg a Kiskőrös története című helytörténeti kiadvány a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület kiadásában, melynek méltó digitális rokona lesz a város történetét feldolgozó DVD.

Horváth Péter

Szedmák Tamás, a könyv egyik szerzője és az egyesület egyik képviselője elmondta, hogy javában dolgoznak a könyv címét viselő DVD-film elkészítésén.

A lemezt eredetileg a könyv mellékletének szánták, azonban a hatalmas feldolgozandó anyagmennyiség miatt úgy döntöttek a készítők, hogy önálló kiadványként, a könyvtől külön jelentetik meg. A film forrásanyagát korabeli dokumentumfilm-felvételek és filmhíradók jelentik, egészen az 1930-as évektől.

A felvételeket a Filmalaptól és a Magyar Televízió filmarchívumából vásárolták meg. Nagyon nagy filmanyag áll rendelkezésre a Rákosi-korszakból. A film tartalmazza azt a felvételt is, ami 1949. január elsején készült, amikor a teljes akkori állami vezetés Kiskőrösön szilveszterezett. A készítők novemberre, a Márton-napi gasztronómiai fesztivál idejére tervezik a film premierjét.

Szedmák Tamás elmondta, hogy aki már korábban megvásárolta a könyvet, ajándékba, mellékletként fogja megkapni a DVD-t. Ehhez részben kapcsolódóan szabadtéri történelmi óriástabló-kiállítást is tervez az egyesület.

Korábban már nagy sikert aratott a helyiek körében egy két hónapos helytörténeti tablókiállítás. Azóta már elkészült egy nyolc tagból álló 1956-os kiállítási anyag, egy Petőfi-kultusz történetét feldolgozó és egy helyi régészeti leleteket bemutató tablósor is. A kiállítást az adventi téren állítják fel, ami magában foglalja majd a korábbi kiállítások összes darabját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!