solt

2018.06.29. 07:26

Gondoskodnak a fúvósok utánpótlásáról is

Nagy sikerrel szerepelt a városházi zenés esten a Solti Ifjúsági Fúvószenekar és utánpótlás zenekara. A térzenét a tizenhat főből álló kicsi muzsikusok kezdték.

Lencsés P. Anna

A gólyák közé két-három éves hangszeres tanulmányok után lehet bekerülni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

Fuchs Attila, a nagy zenekar karnagya, a solti művészeti iskola intézményegység-vezetője nagyon fontosnak tartja az utánpótlás-nevelést.

– Zenekarunk tagjai folyamatosan cserélődnek, mivel életkorukból adódóan kinőnek zeneiskolánkból. Éppen ezért fontos kérdés az utánpótlás-nevelés, amelyre komoly hangsúlyt fektetünk. Tíz éve létrehoztunk egy „gólya” zenekart, akikből pótoljuk a nagy zenekarban megüresedő helyeket. Ők már önállóan is tudnak műsort adni, vezetőjük Nagy Máté kollégám, aki zeneiskolánk harsonaművész tanára.

– Négy éve dolgozom az utánpótlás-zenekarral, három éve saját nevet is választottunk, mi vagyunk a Solti Junior Band. Az idejáró zeneiskolások a heti egy közös próbán elsajátítják többek között az együtt zenélést, ahol nem csak magukra, hanem a másikra is figyelnek, elsajátítják a karmesteri jeleket, megtanulják a zenekari viselkedés alapjait. Többnyire kétévente cserélődnek a tagok, a jelenlegi átlagéletkor kilenc év. Zeneiskolánk tanáraival együttműködve választjuk ki azokat a gyerekeket, akik két-három éves hangszeres tanulmányok után bekerülnek az utánpótlás-zenekarba. Az éves naptárunkban két biztos fellépésünk van, művészeti iskolánk bálja és a nyári zenés est. Nem könnyű a műsort összeállítani, de mindig igyekszem olyan műveket találni, amely a gyerekeknek és a közönségnek is tetszik – összegezte Nagy Máté, az utánpótlás-zenekar karnagya.

A gólyák közé két-három éves hangszeres tanulmányok után lehet bekerülni
Fotó: Lencsés P. Anna / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!