Kecskemét

2018.04.25. 07:00

Idén három helyen készül okoszebra Kecskeméten

Idén a tervek szerint 45 gyalog­átkelőhelyet tesznek biztonságosabbá Kecskemé­ten táblákkal, előfestéssel, prizmákkal. 2019-ben jelzőlámpa lehet majd a Petőfi Sándor utcán vagy a Piaristák terén is.

Hraskó István

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mint emlékezetes, ősszel-télen rengeteg gyalogosgázolás történt Kecskeméten. Januárban ezekre reagálva tartott munkamegbeszélést a városrendezési és városüzemeltetési bizottság. Ezen szó esett jó néhány javaslatról, amelyekkel megelőzhetőek lennének a gyalogosgázolások, vagy sokkal kisebbre lehetne szorítani a bekövetkezésük esélyét, például az okoszebrákról, járdaszigetekről a négysávú utakon, vagy a nagyobb kereszteződések átépítéséről. Február 7-én aztán újabb, sajnos halálos áldozatot követelő baleset történt: egy 23 éves nő vesztette életét a Piaristák terén lévő zebránál, amikor egy busz elütötte. A viták minden addiginál jobban fellángoltak a közlekedési morálról, az autósok felelősségéről, a közvilágításról vagy éppen a LED-es lámpákról. Egy hét múlva újra összeült a városrendezési bizottság, hogy megtárgyalják Szemereyné Pataki Klaudia polgármester azonnali intézkedéseit. Ezek egyike volt a dekádos, naptárvezérlésű közvilágítási kapcsolás megváltoztatása alkonykapcsolásra, ami azóta meg is valósult.

Kedden már a konkrét intézkedésekről volt szó. A Város­üzemeltetési Kft. átfogó felmérést készített a kecskeméti gyalogosátkelőkről, osztályozták a beláthatóságot, valamint jelzőtáblák, a burkolati jel, az előjelzés és a lámpák meglétét, állapotát. Ezek alapján – valamint a Kecskeméti Rendőrkapitányság javaslatait is figyelembe véve – elkészült egy terv az indokolt beruhá­zásokról.

Fő szempont volt, hogy azonos közterületeken nagyjából azonos beavatkozások legyenek. Például a Széchenyiváros nagy forgalmú gyűjtőútjain nemcsak táblákat és előjelző felfestéseket, hanem a burkolatba süllyesztett fényvisszaverő prizmákat és sárgán villogó napelemes táblákat is szükségesnek tartanak a szakemberek. A Kiskörúton ugyanakkor főként városképi okokból csak a prizmákat javasolják. Három helyen terveznek egyelőre okoszebrát: a Mátyás Király iskolánál (Mátyás király körút és a Daróczi köz csomópont mellett), a kórháznál a Nyíri úton és a Március 15. – Pajzs utcák kereszteződésénél. Ezeknél mozgásérzékelők fogják észlelni, ha gyalogos közelít az átkelőhöz, és automatikusan felkapcsolják az úttestbe épített prizmákat, így figyelmeztetve a sofőrt az elővigyázatosságra és a fékezésre.

A Mátyás király iskolához is okoszebrát terveznek a biztonságos átkelés érdekében
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

Idén a különösebb tervezést és engedélyezést nem igénylő zebrafejlesztések lehetnek készen: 45 gyalogátkelőre összesen 35 millió forintot költenek. Általában mindenhol lesz előjelző piktogram, tábla, és nagyon sok helyen prizma, máshol korlát, vagy sárgán villogó lámpa. Király József bizottsági elnök azt mondta, a polgármester ígérete szerint erre mindenképpen lesz forrás a költségvetésben, és a 35 millió forintnak nem része a lekopott zebrafestések felújítása.

Az elfogadott határozat szerint megszűnik majd a Piaristák terén, a kanyarban lévő (piac felé vezető) és a Nagy Lajos király körút 37. előtti gyalogátkelő.

Több lámpás zebrát is terveznek a Kiskörútra

A bizottsági előterjesztés szerint 2019–20-ban történhetnek meg a már műszaki tervezést és esetlegesen enge­délyezést igénylő beavatkozások. Összesen 17 helyszín van felsorolva a határozatban, a tervezett költségvetés pedig majdnem elérné a 350 ­millió forintot. ­Jelzőlámpa lenne a Kiskörúton, a Horváth ­Cirill térnél (piac felől becsatlakozó út és az ott lévő zebra), és a februári­ tragikus baleset helyszínénél, a Fráter György utcánál. A Batthyány utcán középszigetet alakítanának ki a Tóth László sétányhoz vezető átkelőnél, ugyanilyen megoldás lenne a Petőfi Sándor utca városközponthoz közelebbi zebrájánál. A Kőhíd utcai négysávos gyalogátkelőnél pedig majd 70 millió forint ráfordítással jelzőlámpás csomópontot építenének ki. ­Lenne két zebra Hetényegy­házán, a Kossuth Lajos ­utcán és három a ­Műkertvárosban, a Szent István körúton is. Utóbbiak különösen azért lennének mielőbb fontosak, mert az aluljáró huzamosabb időre történő lezárása miatt nagyon megnőhet majd az átmenő forgalom a Műkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában