megállapodást is kötöttek

2018.02.24. 14:11

Átadták a jánoshalmi kollégium felújított épületét

A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara májusi partnerségi keretmegállapodása nyomán együttműködési megállapodást írtak alá az ágazat szereplői Bács-Kiskun megyében. Az ünnepélyes aláírás a jánoshalmi FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium aulájában történt.

Pozsgai Ákos

Szinay Attila és Bányai Gábor avatta fel az épületet egy nemzetiszín szalag átvágásával

Fotó: Pozsgai Ákos

A megállapodás aláírását megelőzően felavatták a jánoshalmi szakiskola Béke téri kollégiumának felújított épületét. A beruházás 83,6 millió forintba került, melynek során új külső nyílászárókat kapott az épület, egy kisebb naperőművet építettek a tetőre. Az energiahatékonyságot növelő korszerűsítéssel jelentős fűtés- és villamos­energia-megtakarítást érhet el az iskola. A beruházást Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára és Bányai Gábor országgyűlési képviselő avatta fel egy nemzetiszín szalag átvágásával.

Szinay Attila és Bányai Gábor avatta fel az épületet egy nemzetiszín szalag átvágásával
Fotós: Pozsgai Ákos

A megyei szintű megállapodáshoz a térség meghatározó agrárgazdasági szereplői folyamatosan csatlakozhatnak, lehetővé téve, hogy a szakmai és szakmaközi szervezetek, gazdálkodók és önkormányzatok bevonásával megerősítsék a gyakorlatorientált iskolai rendszer működését, a beiskolázások támogatását, a középfokú agrárszakképzést, a magas színvonalú felnőttképzést, valamint a végzett fiatal szakemberek munkaerő­piacon történő elhelyezkedésének elősegítését.

Az együttműködési megállapodás célja, hogy az agrárszakképzést megerősítésék, és növeljék a Bács-Kiskunban működő agrár- és élelmiszer-­gazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek versenyképességét, valamint a régió népességmegtartó erejét – hangsúlyozta Taskovics Péter, a jánoshalmi agrárszakképző főigazgatója. A keretmegállapodás kitér a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő szakképző intézmények szakmai színvonalának fejlesztésére is, a jelentős szerepet betöltő helyi és megyei agrárszereplők bevonásával.

Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerint az agrárium az egyik legsikeresebben fejlődő ágazat, amelyhez jól képzett, széles ismeretanyaggal rendelkező szakemberre van szükség.

A megállapodást történelminek nevezte Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, arra emlékeztetve, hogy korábban a baloldali kormányzat az intézményt még be akarta záratni.

– A kitartó munkánknak köszönhetően megmentettük az intézményt, és ma már az itt tanuló diákoknak olyan kézzel fogható tudást ad az iskola, amellyel a későbbiek során is el fognak tudni helyezkedni a térség munkaerőpia­cán – hangsúlyozta a politikus. A megállapodást Juhász István, a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Rózsa Pál Csaba, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszer­ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, Hodován Péter, a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mező­gazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola, Farkasné Polgár Katalin, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója, Gáspár Ferenc, a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke, Taskovics Péter, az FM Kelet-­magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium főigazgatója, valamint a kiemelt agrárgazdasági vállalkozások képviselői látták el kézjegyükkel.

Jánoshalmáról szóló további cikkeket itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában