Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda

2024.07.03. 18:11

Minden eddiginél vonzóbbá tette a tartalékos szolgálatot a honvédség

Július 1-től rendkívül vonzó juttatási csomaggal várja kötelékébe a tartalékos szolgálatot ellátó katonákat a Magyar Honvédség. Az önkéntes tartalékos szolgálat ideális mindenkinek, aki tanulmányai, illetve civil munkája mellett szeretné a hazát szolgálni. Amennyiben a jelentkező megfelel az előírt alkalmassági feltételeknek, a toborzók segítenek, hogy a végzettségének, képzettségének megfelelő beosztásba kerüljön. Mindez olyan juttatási csomag fejében, melynek nehéz ellenállni – mondta el Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda vezetője keddi sajtónyilvános tájékoztatóján.

Horváth Péter

Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy a tartalékos rendszer eddig is kiválóan működött a Magyar Honvédségen belül, sokat adott a csatlakozók számára, és mindez még vonzóbbá vált július 1-től. Gáldonyi őrnagy rámutatott, hogy az aktív, vagyis a hivatásos, illetve a szerződés állomány mellett a tartalékos állományt is jelentősen fejlesztik a honvédségnél.  

Gáldonyi Sándor őrnagy és a kecskeméti toborzó iroda állománya a tartalékos szolgálatról szóló tájékoztatón
Fotó: Horváth Péter

Az önkéntes tartalékos katonák a honvédelmi szervezetek feladataiban kiegészítő erőként vesznek részt, és nagyon fontos, hogy nem folyamatosan, hanem egyeztetett időpontban történő behívás alapján, és meghatározott időszakokra. Természetesen kivételes esetben több hónapos, még ritkábban több éves szolgálatteljesítésre is van lehetőség. A szerződés öt évre szól, négy hónap próbaidővel.

A tartalékosok elsődleges feladata, hogy szükség esetén kiképzett katonaként helyben, lakókörnyezetükben segítsék a honvédség munkáját. Emellett számos más feladatban is részt vesznek: képzéseken, kiképzéseken, gyakorlatokon, határvédelmi, árvízvédelmi feladatokban, őrzés-védelmi feladatokban, természeti, ipari katasztrófahelyzetek megelőzésében, következményeinek elhárításában, honvédelmi oktatásban, nevelésben, vagy éppen díszelgési feladatokban – mondta Gáldonyi őrnagy.

És hogy mi változott az eddigiekhez képest? Az új juttatási csomag még vonzóbb az eddigieknél. Immár bruttó 150 ezer forint a szerződéskötési díjat kap a csatlakozó tartalékos. Az éves rendelkezésre állási díj bruttó 600 ezer forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a 25 napos alapkiképzést követően egy év alatt minimum hét napos behívást kell teljesíteni, természetesen előre egyeztetett időpontban. Aki nem tud távol lenni munkahelyétől, az a jelentkező hétvégi, modulrendszerű kiképzésben is részt vehet. Tartalékos katonaként (a kiképzéseken és felkészítéseken túl) 3 év alatt maximum 6 hónapra hívhatók be tényleges szolgálatteljesítésre, amely csak a katona kifejezett beleegyezése esetén hosszabbítható meg. Gáldonyi őrnagy elmondta, hogy további bónusz lehetőség, hogy ha a már csatlakozott önkéntes tartalékos mást is megnyer az ügynek, aki teljesíti az alapkiképzést, majd szerződést köt a honvédséggel, akkor ezért bruttó 500 ezer forintot kap, ami háromszor adható. Azokra a napokra, amikor ténylegesen szolgál (ami akár egy év is lehet folyamatosan), illetményt kap a tartalékos katona. Ha pedig munkahellyel rendelkezik, a munkahely kompenzációs támogatást kap a kiesett munkanapok után.  

A szerződéssel rendelkező tartalékos tanulmányait nagyvonalú ösztöndíjjal segíti a honvédség: végzettségtől és a későbbi elköteleződés mértékétől függően, sávosan emelkedő havi ösztöndíjban részesülnek a tanulmányokat folytató tartalékosok, akár havi több százezer forint nagyságrendben.  

Gáldonyi őrnagy hangsúlyozta, hogy a pénzbeli juttatás mellett behívása idejére élelmezési, ruházati ellátásra, kérésre laktanyai elhelyezésre, honvédségi vásárlói kedvezményekre, utazási költségtérítésre, indokolt esetben parancsnoki segélyre és egyéb szociális jóléti szolgáltatásokra, ellátásokra jogosult a tartalékos.

Gáldonyi Sándor őrnagy elmondta: a felvételhez egyszerűsített alkalmasság-vizsgálaton kell megfelelni. A jelentkező alkalmasságát az MH Egészségügyi Központ kijelölt bizottsága állapítja meg. Feltétel többek között a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a cselekvőképesség, a büntetlen előélet, az állandó belföldi lakóhely vagy tartózkodási hely.

Jelentkezni lehet az iranyasereg.hu oldalon online formában, illetve a fővárosban és az ország valamennyi vármegyéjében található toborzó irodákban, amelyek elérhetőségei az iranyasereg.hu oldalon szintén megtalálhatók a „GYIK” menüpontban – zárta gondolatait Gáldonyi őrnagy.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában