Tass

2024.07.08. 12:48

Néptánctábor a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak – galériával

Első alkalommal szervezett az ÁGOTA Közösség néptánctábort a családjukat nélkülözni kénszerülő gyermekeknek. Az ÁGOTA Néptáncegyüttes táborában Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván szakmai és szabadidős programok tették lehetővé a 9 és 18 év közötti fiatalok számára, hogy megismerjék és kipróbálják a népi kultúra ágazatait.

Gulyás Sándor

Népzene, népiviselet, tánccipők kopogása és gyermekzsivaj töltötte be a gyermekvédelmi komplexumot, ÁGOTA. 

Néptánctábor a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak
Fotó: ÁGOTA Közösség

Bács-Kiskun vármegyéből 60 gyermekvédelmi gondoskodásban élő táncoslábú fiatal érkezett a költségmentes táborba azzal a vággyal, hogy elmerüljenek a népi kultúra világában. Naponta két órát foglalkoztak néptánc tanulással a fiatalok két korcsoportra bontva.

– Egész évben szorgalmasan gyakoroltak a gyermekek a táncórákon, megérdemlik, hogy itt kikapcsolódjanak. A tábor célja, hogy a tánc szeretetét megerősítsük a gyermekekben, és az, hogy érezzék, egy közösséghez tartoznak – mondta Kothencz Bertalan az ÁGOTA Néptáncegyüttes társvezetője, a tábor szervezője. 

Néptánctábor a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak
Fotó: ÁGOTA Közösség

Az ÁGOTA Közösség 2023-ban alapította meg néptáncegyüttesét, azóta két helyszínen Bácsalmáson  és Szegeden tanulhatnak táncolni a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő fiatalok. Kothencz Bertalan hangsúlyozta, közeli céljuk az, hogy szeptembertől Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is néptánc tanulási lehetőséget biztosítson az ottani tánckedvelő fiatalok számára.

Magyar és cigány népdaléneklés, néprajz óra, diavetítés a roma kultúra eredetéről, népviselet bemutató, népi hangszer készítés, a budapesti Iszka Banda hangszerbemutatója és a deszki Tiszavirág Néptáncegyüttes bemutatója bővítette fiataljaink szakmai tudását.

– Nagyon jól éreztem magam, játékos feladatok segítségével új tánclépéseket tanultam meg. Remélem jövőre is lesz ilyen tábor, mert egyre jobban szeretek táncolni, jó emlékekkel térek majd haza! – mesélte Patai Adrián kiskunmajsai fiatal, aki a közelmúltban ismerkedett meg a néptánc szépségeivel.

A felejthetetlen szabadidős programok sem maradhattak el, mint a „Ki mit tud?”, habparty, disco, darts foci, vizes sportverseny, filmvetítés és még számtalan izgalmas program színesítette a tábor napjait.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában