Beruházás

2024.07.11. 18:00

Közel másfél milliárd forintért adták el a volt katonai repülőtér egy részét Uszódon

A kalocsai volt szovjet repülőtérként aposztrofált, valójában nagyobb részt Uszód és Foktő önkormányzata tulajdonában lévő egykori katonai légi bázis területéből Uszód önkormányzata 120 hektárt adott el napelempark és egyéb, nem környezetterheléssel járó beruházás megvalósítására. A számos garanciát tartalmazó adásvételi szerződést Bedi Gyula polgármester és a kínai tulajdonban lévő Jolywood-Hungaria Energia Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság képviselője, Chen Zhi Ping ügyvezető írta alá az uszódi községházán.

Zsiga Ferenc

A közel másfél milliárdos összeget tekintve, az önkormányzat történetében példa nélküli adásvételről Bedi Gyula polgármestert kérdeztük.

A képen balról-jobbra: Chen Zhi Ping, a Jolywood-Hungaria Energia Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság képviselője és ügyvezetője és Bedi Gyula polgármester
A képen balról-jobbra: Chen Zhi Ping, a Jolywood-Hungaria Energia Termelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság képviselője és ügyvezetője és Bedi Gyula polgármester
Fotó: Zsiga Ferenc

–A Magyar Államtól térítésmentesen kapott, Uszód külterületén a 0108/1 és 0108/5 helyrajzi számon nyilvántartott, összesen 120 hektárnyi terület pályáztatás útján, a képviselő-testület 2024. július 4-én hozott határozata alapján kerülhet a vevő tulajdonába, amennyiben a szerződésbe foglalt, garanciákat tartalmazó feltételek teljesülnek. Az ingatlanok értékesítésére 2023. decemberében kiírt nyilvános pályázatra a Jolywood- Hungaria Kft. adott be érvényes, hektáronkénti nettó 12 millió forintos vételárat. Fontos tudnivaló, hogy hirdetmény közzététele előtt készült hivatalos értékbecslés 10,2 millió forint/hektárban állapította meg a vagyon értékét.

– Mi épül, épülhet egy ekkora területen? 

– Az ajánlattevő a pályázatában az ingatlanok egy részén, mintegy 78 hektáros területen egy 49,99 MW beépített összteljesítményű napelempark létesítését és üzemeltetését tervezi. Ez azonban a megvásárolni kívánt területek csak egy részét érinti. A kiserőművel nem érintett területek a cég által megvalósítandó további egyéb beruházásokra ad lehetőséget. Az ingatlanok teljes vételára: 1 milliárd 450 millió forint.

– A szerződésben milyen határidőket kötöttek ki?

– A cég a napelemes kiserőmű megvalósítását és üzembe helyezését legkésőbb 2028. december 31-ig vállalta. A kiserőmű megépítéséhez nem felhasznált egyéb területekre tervezett beruházások pedig legkésőbb 2034. december 31. napjáig valósulhatnak meg. A hatályos jogszabályok értelmében a végleges adásvételi szerződések az érintett ingatlanok átminősítését követően köthetők meg. Az előszerződés alapján azonban a vevő már megkezdi a vételár részletekben történő megfizetését azzal, hogy 2024. december 31. napjáig a vételár 20 százalékát, azaz 300 millió forintot megfizet az önkormányzatunk részére. A vevő a kiserőművel érintett terület teljes vételárát, valamint az egyéb területek vételárának 75 százalékát 2028. december 31-ig vállalta megfizetni. Az ingatlanok birtokba adására és építkezés megkezdésére csak a teljes vételár megfizetését követően kerülhet sor.

– Négy év hosszú idő, a szerződésbe milyen garanciákat építettek be?

– A vételár részletekben történő megfizetésének lehetőségét azzal a feltétellel biztosítottuk a vevő részére: abban – az egyébként a nem várt – esetben, ha az átminősítési eljárás meghiúsulása miatt a végleges adásvételi szerződések megkötésére nem kerülhetne sor, az ingatlanok vételárának 20 százaléka, azaz az első,ként utalt 300 millió forint mindenképp az önkormányzatunkat illeti meg. A szerződési feltételek között azt is kikötöttük, hogy az ingatlanokon akkumulátorgyár, akkumulátor technológiát magába foglaló bontó, összeszerelő üzem, hulladékégető vagy egyéb hasonló környezetterheléssel járó létesítmény nem építhető és üzemeltethető. Az arra kijelölt kiserőművi területen kizárólag a vevő által vállalt napelem park épülhet, az egyéb területeken pedig csak az önkormányzat jóváhagyásával létesülhet bármilyen további beruházás. Azt is érdemes tudni, hogy az adásvételi előszerződésben foglalt feltételek az ajánlattevő pályázatának elfogadását követő több mint fél év egyeztetései során alakultak ki. Tehát nem kapkodtunk, álláspontunk szerint egy olyan szerződést kötöttünk, amely kölcsönösen előnyös: lehetővé teszi a Jolywood-Hungaria Kft. részére, hogy a beruházási elképzeléseit megvalósítsa, ugyanakkor figyelembe veszi az önkormányzatunk, az itt élő lakosság érdekeit.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában