Képviselő-testületi ülés

2024.07.09. 18:23

Dr. Forczek Zoltán lett Szank díszpolgára – galériával

Ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át a település díszpolgári kitüntetését, az elismerést idén Dr. Forczek Zoltán kapta, aki a község történetét is megírta. A testületi ülésen megemlékeztek a település alapításának 150. évfordulójáról is.

Pozsgai Ákos

A díszülés résztvevőit köszöntötte Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki úgy fogalmazott, hogy mindig jó Szankra jönni, mert egy rendezett szép, szerethető település és azért is, amilyenek az itt élő emberek, akik büszkén ápolják kultúrájukat és hagyományaikat, igazi közösséget alkotnak.

Szank, díszpolgár, testületi ülés, Dr. Forczek Zoltán
A képen Varga Ferencné és Dr. Forczek Zoltán látható
Fotó: Pozsgai Ákos

– A hitében, a kultúrájában, a kiskun hagyományaiban Szank elismerésre méltó hely – fogalmazott Mák Kornél, aki szerint a település vármegyei szinten is kiemelkedik a térképen.

Varga Ferencné polgármester ünnepi köszöntőjében a homokpusztát meghódító elődökről beszélt, amikor a település történetét idézte fel. Emlékeztetett arra, hogy másfél évszázad telt el a település alapítása óta, de ezen a vidéken jóval korábban is volt élet, amit bizonyítanak a régészeti feltárások.

– A mohácsi csatavesztéstől a község megalakulásáig 1874-ig, mintegy háromszázötven éven át a szanki határ valós viszonyait a puszta szó fejezte ki. 1526 után Zankszállást végleg elhagyták az akkor már kis számban ott élő kunok, lakatlan pusztaterültként tartották nyilván. 1526-1600 között a török hadak felvonulási útja volt, 1541-től hódoltsági terület volt. Szank község önálló élete 1874 januártól vette kezdetét ifjabb László János községi bíró és Mihálovics József jegyzők irányításával, amikor elszakadt a nyolcvan kilométerre lévő anya településtől, Kunszentmiklóstól, ahova korábban külső birtokként tartozott – emlékezett Varga Ferencné.

A polgármester köszönetet mondott a falu alapító elődöknek, akik megteremtették a megélhetéshez szükséges feltételeket. Köszönetet mondott a község későbbi és mai lakóinak is, akik fontosnak tartották és tartják Szank jelenét, jövőjét és aktívan kiveszik a részüket a település közösségi életéből. Köszöntötte a meghívott vendégeket, valamint két korábbi elődjét, Zaka László nyugalmazott polgármestert és Patkós Zsoltot, aki jelenleg Kiskunmajsa polgármestere.

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen adták át Szank Díszpolgára kitüntető címet, amit a szanki születésű Dr. Forczek Zoltán vehetett át Varga Ferencné polgármestertől. Forczek Zoltán 2013-ban megírta a község történetét. A díjazott a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett testnevelés-történelem szakos tanári diplomát, a szegedi egyetemen 1977-ben avatták doktorrá, a doktori disszertációjának témája a legújabb kori települések történetének kutatás módszertani eljárásai voltak. A téma feldolgozásának középpontjában Szank község szerepelt. A Szankkal kapcsolatos több, mint száz oldalas bibliográfia tematikus szerkezetben tartalmazza a község múltjával foglalkozó forrásokat, ami jelentősen megkönnyítette később a község történeti múltjának tényszerű feldolgozását.

Az ünnepi képviselő-testületi ülésen varga Ferencné polgármester és Lesi Árpád, Kunszentmiklós polgármestere testvértelepülési megállapodást írtak alá. Az ünnepség zárásaként a képviselő-testületi ülés résztvevői a két polgármester, Szank korábbi polgármestereivel megkoszorúzták Zank vezér domborművét a községháza falán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában