Évforduló

2024.07.07. 16:35

Másfél évszázada önálló település Szank – galériával

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte a hétvégén Szank, három napon át színes eseményekkel várták az érdeklődőket. Térzene, kiállítás, a színművészeti egyetem hallgatóinak előadása, népzene, óvodások és iskolások műsora, erősember-bemutató, lovas programok, valamint könnyűzenei koncertek várták a közel két és félezres település lakóit és az ide látogatókat.

Pozsgai Ákos

Ugyan végtelepülés vagyunk, de van mindenünk. Van óvodánk, mini bölcsődénk, iskolánk, két orvosunk, idősek bentlakásos otthona, nyugdíjas klub, sportpályánk, közösségi házunk, könyvtárunk és templomunk. Mert aki tiszteli a múltját, őrzi értékeit, hagyományait, és akinek van hite, annak van és lesz jövője – mondta Varga Ferencné polgármester szombat délután a falu központjában felállított rendezvénysátorban tartott évfordulós ünnepségen.

évforduló, Szank, kitüntetés
Kitüntetéseket is átadtak Szank évfordulóján
Fotó: Pozsgai Ákos

Hozzátette: Ezt a jövőt az utánunk következő nemzedék akkor fogja tudni megőrizni, ha hittel, tiszta szívvel, szeretettel, gondoskodással fordulunk egymás felé, az itt élő közösségek felé. Segítve az előrehaladást, ami közösségünk, községünk fejlődését jelenti.

A település vezetője köszöntőjében felidézte a falu múltját, amely önálló községgé alakulását megelőzően Kunszentmiklós legeltetőpusztája volt, az 1870-es években a közigazgatási átszervezések után Szank eltávolodott Kunszentmiklóstól. A szankiak személyes ügyeik kapcsán igyekeztek a térség beágyazódni a térségbe. Kiskunmajsára jártak orvoshoz és postára, a pénzügyeiket Kiskunfélegyházán intézték. 1862-re megépült a pusztai iskola, ezzel megteremtették a helyi oktatás feltételeit, majd a helyi református gyülekezet megszervezésével a keresztény hit gyakorlását. Az önálló község 1874-től kezdhette meg hivatalos működését, tanyasorok épületek, 1981-ben pedig kijelölték az új, jelenlegi faluközpontot, 1890 és 1910 között a lakosság robbanásszerűen nőtt.

– Az itt élők, a mai homokhátság tetején, folyóktól távol, és magas területen álmodták meg mai otthonunkat. Infrastruktúrát teremtettek, jövőt építettek. Mi örökösei vagyunk azoknak, akik megálmodták ezt a közösséget, megépítették ezt a községet – fűzte hozzá a polgármester.

– Egyrészt letagadhatna néhány esztendőt a 150 évből a település, de hozzá is tehetne több évszázadot, hiszen a legújabb régészeti feltárások bizonyítják, hogy lakott település volt, több évszázados múltja van – fogalmazott köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselője, aki szerint minden bizonnyal a mai fiatalok között lesz olyan, aki újra nekilát Szank és környezete helytörténetét felkutatni, mert újabb régészeti feltárások lesznek. A házelnök a település határában lévő Kiskun Emlékhelyet a maga nemében egyedülállónak nevezte, amely egy igazi kincse Szanknak.

A jubileumi ünnepségen elismeréseket és kitüntetéseket is átadtak. Szank község mezőgazdaságáért kitüntetést kapott Süli-Csontos László őstermelő, elismerést vehetett át Kószó Ferenc, polgármesteri elismerésben részesült Süli Csontos Ignác, valamint Sipos Szabó Ernő és Sipos Szabó Ernőné. Az elismeréseket Varga Ferencné polgármester és Lezsák Sándor, az országgyűlés elnöke adták át.

Az ünnepségen közreműködött a nagygalambfalvi ifjúsági zenekar, a Kiskunhalasi Református Kollégium Gólyafészek Óvoda szanki Gy. Szabó Béla Tagóvodájának óvodásai, a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskolájának szanki Gy. Szabó Béla Tagiskolájának diákjai, az Annamánia Táncközösség, valamint a Szanki Kéknefelejcs Dalárda és Citerazenekar tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában