Beruházás

2024.06.28. 16:30

Átadták a Tompát Kelebiával összekötő megújult utat – galériával

Elkészült Tompán a Béke utca és a Külső Újsor, a települést Kelebiával összekötő felújított külterületi útszakasz. A tompai beruházás két ütemben valósult meg a Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert mintegy 350 millió forintból.

Pozsgai Ákos

A most véget érő ötéves önkormányzati ciklusban több utat is felújítottak Tompán, megújult a Táncsics, a Deák, valamint az Árpád utcának is egy szakasza. A legutóbb felújított és most átadott, a települést Kelebiával összekötő útszakasz második ütemével együtt több kilométer út újult meg összesen közel négyszáz millió forintból, melynek nagy része a Vidékfejlesztési Program, kisebb hányada a Magyar Falu Program keretében érkezett a településre.

útfejlesztés, átadó, beruházás
A képen balról: Véh László, Batik Tamás és Bányai Gábor
Fotó: Pozsgai Ákos

– Nagyon régi vágya és ígérete volt az önkormányzatnak, mondhatni, hogy egyidős a település várossá válásával a Tompa-Kelebia összekötő út felújítása – fogalmazott az útszakasz pénteki ünnepélyes átadóján Véh László polgármester, aki szerint a gazdasági haszon mellett úgy tűnik, hogy szabadidős haszna is van, mert elmondása szerint egyre többen kerékpároznak és futnak a megújult úton. 

Az útfelújításnak azonban elsősorban a gazdák és a két település között ingázók örülnek a legjobban, hiszen a települések közötti távolság így jelentősen lerövidült. – Az út kiváló minőségben készült el, a vasútfelújítás miatt azonban a kelebiai végén van még egy közel kétszáz méteres szakasz, ami majd a vasútépítés után készül majd el – tette hozzá a polgármester.

A Vidékfejlesztési Program fejlesztési forrásaira nyolcszoros volt az igény, a környékről is számtalan település pályázott hasonló céllal külterületi utak felújítására. Nyolc környező településen folyt ilyen típusú útépítési program – mondta el Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Hozzátette: Tompán is hosszú, 30-40 éve elmaradt fejlesztéseket kellett pótolni a most véget érő önkormányzati ciklusban, ami korábban főként a vidékre jutó források hiánya miatt maradt el. A politikus Tompát a térségben folyamatban lévő és az elkövetkezendő időszakban kezdődő nagy beruházások egyik nyerteseként említette az újjá épülő Budapest-Belgrád vasútvonal, valamint a tervezett és a belátható jövőben megépülő M9-es autóút megépítése, valamint a határátkelő tervezett bővítése kapcsán, amely az országgyűlési képviselő szerint jelentős pozitív változást hoz majd a térségben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában