Katasztrófavédelem

2024.06.22. 10:30

Egy bajai őrmester győzött a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyén

Csaknem száz, mindenre elszánt tűzoltó mérte össze akaraterejét, kitartását, bátorságát és állóképességét Szombathelyen, a „TFA-FCC HUNGARY Szombathely”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen pénteken – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Baon.hu

Mint írták, nem ismertek akadályt azok a versenyzők, akik megmérették erejüket, ügyességüket pénteken a szombathelyi Fő téren összeállított versenypályán. Szlovákiából, Horvátországból és Ausztriából is neveztek a viadalra, hazánkból pedig a fővárosból és valamennyi vármegyéből érkeztek tűzoltók, közöttük több nő is. Valamennyi versenyző elszántan érkezett a versenyre, nem titkolt céljuk az volt, hogy önmagukat is legyőzve a lehető legrövidebb idő alatt, sérülés nélkül teljesítsék az erőpróbát – írja a katasztrófavédelem.

tűzoltóverseny, katasztrófavédelem, versenyző
A „TFA-FCC HUNGARY Szombathely”, az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóverseny
Fotó: Szőke Péter BM OKF / Forrás: katasztrofavedelem.hu

Az idei évben a tűzoltóknak az erejüket egy versenypályára kellett csak összpontosítaniuk, de a gyorsaság ezúttal is döntő fontosságú volt. A hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók teljes védőfelszerelésben, a hátukon légzőkészüléket cipelve, vállukon egy tizenkilenc kilogrammos tömlővel futottak fel egy tizenkét méter magas állványra. A magasba feljutva egy tekercstömlőt kellett felhúzniuk, azt azután a kihelyezett kalodába helyezték, csak ezt követően futhattak le az emelvényről. A feladat egy gerendadarab kalapácsolásával folytatódott, majd úgynevezett „C” sugárral lőttek célba. Talán a legnehezebb feladat a pálya végén várta őket, mert ott egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett célba húzniuk. Az időmérés csak ezt követően fejeződhetett be. 

A legerősebb tűzoltók összecsapását ünnepélyes megnyitó előzte meg, amelyen a színpad előtt felsorakozott versenyzőket dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és dr. László Győző, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. 

A nyári hőség ellenére a viadalra több százan voltak kíváncsiak, a helyszínen szurkolók mellett akadtak olyanok is, akik az online közvetítésen keresztül kísérték végig a verseny minden mozzanatát. Az eredményhirdetésen Ördög István tű. ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ügyvezető elnöke és dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója méltatta a tűzoltók sportteljesítményét. 

A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Gagyi Norbert tűzoltó őrmester, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója nyerte el. A tűzoltóverseny feladatait teljesítő legfiatalabb versenyző díját Koller Félix Dániel, a Lajosmizsei Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója vehette át – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában