Szárazság

2024.06.20. 11:01

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Bács-Kiskunban

Az elmúlt napok kánikulája jelentősen növelte az erdőtüzek kockázatát, ezért mától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdettek ki – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Baon.hu

Az elmúlt időszak magas átlag hőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát.  Az érintett vármegyékben nem volt olyan mértékű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, emellett magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának esélye.

tűzgyújtási tilalom
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az elkövetkező időszakra vonatkozó előrejelzések szerint továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérséklet és számos napsütéses óra várható.

 A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, június 20-tól tűzgyújtási tilalmat rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

A Nébih a fokozott elővigyázatosságot javasolja a lakosságnak: a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, ugyanis azok felgyújthatják az útmentén található növényzetet. Ezenfelül belterületen is tartózkodjanak a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok akár több száz méterre is tüzet okozhatnak.

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében egyaránt tilos tüzet gyújtani. A korlátozás ideje alatt a tűzgyújtás szintén nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában