Szakképzés

2024.06.25. 11:20

Több mint százhetven bizonyítványt osztottak ki a kiskunhalasi Váriban

Eredményes tanévet, tanéveket zár a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma. Az intézmény az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a pályaválasztó fiatalok megszólítására, az újabb szakmát tanulni akaró felnőttek tájékoztatására. Több mint százhetven bizonyítványt adhattak át a sikeres vizsgákat követően az intézményben – közölte a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum.

Pozsgai Ákos

A nappali képzésben résztvevő 83 tanuló kapta meg a tanév végi iskolai ünnepségek során a végzettséget jelentő bizonyítványt. – Rendkívül sikeres a Vári felnőttképzési tevékenysége. Sorra jelentkeznek az intézménybe a másod, vagy akár harmad szakma iránt érdeklődő felnőttek. Sokan azzal a céllal jönnek az intézménybe, hogy a meglévő szakmájuk mellé olyan képesítést szerezzenek, amellyel a munkahelyükön sokkal szélesebb feladatokat tudnak ellátni, vannak olyanok is, akik munkát, szakmát szeretnének váltani, ehhez kell a szakmai tudás és bizonyítvány, míg másoknál egy hobbi kiteljesedését, kikapcsolódást jelent ez a lehetőség – írta a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum.

Vári kollégium, szakképzés, bizonyítvány
Eredményes tanévet zár a kiskunhalasi Vári
Forrás: Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégium

A Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiumban rendkívül népszerű és sikeres a felnőttképzés, évente több száz olyan felnőtt tanul szakmát, aki új kihívást, munkalehetőséget keres. Sokan vannak, akiknek régi vágya egy-egy szakma elsajátítása, ám csak felnőttként lesz idejük, lehetőségük újra beülni az iskolapadba, olvasható az intézmény oldalán.

Nem ritka, hogy több diplomás, egyetemet végzett emberek tanulnak kétkezi szakmát. A több évtizede a pedagógusi pályán dolgozó kunfehértói Mészáros Imre, aki a kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskolában tanít, a közelmúltban a felnőttképzés keretében eredményes szakács szakvizsgát tett. Saját bevallása szerint „szükségét érezte a feltöltődésnek, most jött el az idő, amikor egy régi elhatározástól, szándéktól vezérelve szakácsnak jelentkezett”, írta róla a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum központi weblapja. A képzés során megismerkedett a szakács szakmán kívül a cukrászat, az idegenforgalom, a turizmus és a vendégtéri kiszolgálás alapjaival is.

A Váriban a felnőttképzés során 88-an kapták kézhez a szakmai felkészültségüket bizonyító okiratot – számolt be róla a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum.

Minden 16. életévét betöltött személy (felső korhatár nélkül) részt vehet a felnőtteknek meghirdetett képzésekben. Az első két szakma (az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül) megszerzése mindenki számára ingyenes. Az iskolákban lehetőség van rugalmas keretek között, akár munka mellett alatt szakmát tanulni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában