Program

2024.06.14. 10:40

Sváb ételek fesztiválját rendezik Császártöltésen

Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton Császártöltésen a Sváb Ételek Fesztiválját.

Barta Zsolt

A hazai németség gasztronómiai hagyományaiba enged betekintést a Sváb Ételek Fesztiválja, ahova több mint egy tucat hazai településről érkeznek főzőcsoportok. A társaságok nagy mennyiségű ételt készítenek helyben, bemutatva a több száz éves receptek alapján készített ételeket.

program, fesztivál, Császártöltés
A császártöltésiek egyik főzőcsoportja vadpörkölttel várta az éhes vendégeket
Fotó: Barta Zsolt

Takácsné Stalter Judit újraválasztott polgármester hírportálunknak elmondta, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a résztvevők közé. A rendezvény szervezői kóstolójegy-tömböket árulnak, amelyekkel a kiválasztott csoportnál bárki tud majd fizetni az ételekért.

Hogy mit is lehet kóstolni? Tavaly például a kiskunhalasiak gombócos káposztával és nadrágos kaláccsal várták a vendégeket. A budapestiek babos tésztát, az érsekhalmaiak csörögét, a fekediek babos egytálételt, a geresdlakiak geresdlaki gőzgombócot, a hartaiak kolbászos káposztát, a nemesnádudvariak bőrös borjúpörköltet is készítettek.

Az idén 16 település küld főzőcsapatot Pomáztól Budapesten át Hajósig, Vaskúttól Ceglédbercelig. A töltésiek több főzőhellyel mutatkoznak be, illetve az idén felállítják a borkatlant, ahol hat pincészet mutatkozik be. A rendezvény 10 órakor kezdődik a falu központjában, a szokásos helyen. A fesztivált Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitja meg. A színpadon a meghívott települések kórusai és tánccsoportjai lépnek fel. A rendezvényen késő délutánig lehet kóstolni, de ezt követően sem érdemes távozni, mert 15 órakor táncházat rendeznek, ahol a Bácska Banda játszik, majd nyit a borutca, este pedig diszkót rendeznek.

program, fesztivál, Császártöltés
Tavaly fehérborral koccintottak az ételfesztivál megnyitója előtt a résztvevők
Fotó: Barta Zsolt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában