Ünnepség

2024.06.23. 20:20

Pro Museo Kalocsa díjat adományoztak Bárth Jánosnak

A Viski Károly Múzeum a Múzeumok Éjszakája keretében szombaton hat helyszínen zajló nagyszabású programsorozattal, kitüntetés átadásával tisztelgett a kalocsai és a vármegyei múzeum egykori igazgatója, Dr. Bárth János munkássága előtt.

Zsiga Ferenc

Romsics Imre múzeumigazgató a Kalocsai Múzeumbarátok Köre javaslatára Pro Museo Kalocsa díjat adományozott Dr. Bárth Jánosnak a Viski Károly Múzeum önálló intézményé fejlesztéséért, a Kalocsai Sárköz története forrásainak kutatásáért, a két évtizedes múzeumigazgatói tevékenységéért – hangzott egyebek mellett a múzeum udvarán mintegy 200 fő részvételével megtartott ünnepségen. Majd Romsics Imre múzeumigazgató és Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok elnöke erős taps kíséretében átadta a kitüntetést és a vele járó oklevelet Dr. Bárth Jánosnak.

elismerés, Kalocsa, Bárth János
Romsics Imre átadja a díjat Dr. Bárth Jánosnak
Fotó: Zsiga Ferenc

A laudáció folytatásában kitértek arra, hogy „Dr.Bárth János hasznosítva az egyházi levéltárak addigi kiaknázatlanságát, kirívóan gazdag népismereti munkásságot tudhat magáénak. Kalocsával és a hajdan volt szállásokkal foglalatoskodott már egyetemi tanulmányai alatt is. Fokozatosan terjedt ki a figyelme a Kalocsai Sárközre, a valamikori érseki és káptalani uradalmakra, végül az egész Duna-Tisza közére. Itteni tanulmányaiból nőtt ki a Kárpát-medence egészét felölelő két összefoglaló írása a településrajzból és a vallási néprajzból. Az utóbbi három évtizedben egyre nagyobb figyelmet szentelt az erdélyi tájaknak, népcsoportoknak. E váltás azonban nem önmagáért való. Nem hagyta cserben a két folyam közötti alföldi tájat, hanem megtalálta a szülőföld tanyáinak hegyi párhuzamait. Ezzel lesz teljes Bárth János életműve, s gazdagodik a magyar nemzet népismerete” – hangzott el a méltatásban.

elismerés, Kalocsa, Bárth János
Dr. Bárth János
Fotó: Zsiga Ferenc

Romsics Imre a díj átadásakor emlékeztetett arra, hogy a Kalocsai Múzeumbarátok Köre és a Viski Károly Múzeum 2005-ben, Bárth János 60. születésnapja alkalmából adta ki a Kétvízközi népismeret című gyűjteményes kötetet, melyben 64 tanulmányt és 18 újságcikket szerkesztettek egységbe.

A kitüntetés átvétele után a Kalocsai Fúvózenekar Betlenné Dajkó Ágnes karnagy vezetésével ünnepi műsort adott Dr. Bárth János tiszteletére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában