Túra

2024.06.25. 12:00

Kerékpárral eredtek Petőfi nyomába a szabadszállásiak

„Pattanj bringára Petőfivel” címmel hirdetett irodalmi és történeti biciklitúrát a Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház, szombatra a Múzeumok éjszakája országos programsorozathoz csatlakozva. 

Gulyás Sándor

Este a református templom előtt gyülekezett a kis csapat, majd a templomban tekintették meg a Petrovics család és Petőfi kötődését Szabadszálláshoz kapcsolódó anyakönyvi és jegyzőkönyvi bejegyzéseket.  Ezután tovább tekertek a résztvevők a Petőfi-emlékműhöz, a Petőfi Sándor utca és a Petrovics köz sarkán lévő egykori szülői ház helyére. 

kerékpár, túra, Petőfi Sándor
Kerékpárral eredtek Petőfi nyomába a szabadszállásiak a múzeumok éjszakáján 
Fotó: ÁMK József Attila Közösségi Ház

Tovább kerékpározva a városközpontban lévő városházát nézhették meg és az ahhoz fűződő Petőfi követválasztási kudarcának történetét hallhatták az érdeklődők. A túra utolsó előtti állomása a temető volt, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművét, Tóth Sándor helytörténész sírját, Nagy Károly és Prielle Kornélia síremlékét nézhették meg, majd az ezekhez fűződő történeti hátteret ismerhették meg a vendégek. A túrát Horváth Balázs és Süveges-Holczmann Andrea, a szabadszállási Települési Értéktár Bizottság részéről vezette. A kerékpártúra utolsó állomása a tájház volt, ahol a közösségi ház dolgozói frissítő limonádéval és frissensült langallóval várták az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában