Áradás

2024.06.13. 10:45

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.

Márton Anna

Péntektől erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt. 

erdő, gemenc,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A tilalom a közvetlen életveszély elhárítása érdekében szükséges, mert a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A tiltás gyakorlatilag szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. 

A megjelölt korlátozási időszakban csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom időszakában a területen történő mozgáshoz a Gemenc Zrt. engedélye szükséges. 

A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik a június 14. és a június 30. közötti időszakban, minden nap 0.00- 24.00 óra között.

Mint azt közzétették, így is marad túrázási lehetőség, például a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, csaknem 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan. Ezen kívül az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán, valamint szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán. 

Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában