Áradás

2024.06.12. 10:39

Duna: levonulóban az árhullám, de árvízvédelmi készültség van érvényben – galériával

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG) kezelésében lévő védvonalakon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Márton Anna

Az igazgatóság kirendelt gátőrei és műszaki személyzete rendszeresen ellenőrzik a védvonal és a keresztező műtárgyak állapotát a védképesség fenntartása érdekében. Az árvízvédelmi töltést veszélyeztető káros árvízi jelenségek még nem alakultak ki, nagyobb beavatkozásokra nem volt szükség. Az árvízi terhelés időbeli elhúzódásával egyre nagyobb területen lehet számítani a fakadóvizek megjelenésére a töltés mentett oldalán.

Duna, árvíz, vízügyi hatóság
Levonulóban az árhullám, de árvízvédelmi készültség van érvényben
Fotó: Márton Anna

A szükséges vízrajzi mérések az árhullám levonulásával párhuzamosan folynak. Vasárnap megtörtént a tetőző vízszintek rögzítése a Baja és Solt közötti szakaszon, amely keddtől a Bajától délre fekvő szakaszon folytatódott. 

A kialakult magas dunai vízállások miatt a belvizek gravitációs úton nem vezethetők a folyóba ezért a Vajas-toroki, az érsekcsanádi, a harábói és a DVCS-torkolati szivattyútelepek II. fokú, a békavári szivattyútelep pedig I. fokú belvízvédelmi készültség mellett üzemel. A Bajánál lévő Deák Ferenc-zsilipen keresztül a Baja-Bezdáni-csatornába (Ferenc-tápcsatorna) a vízpótlás az árvízi biztonság megőrzése mellett folyamatos.

A felső-dunai vízgyűjtő területet ismét elérő esőzések valamint az osztrák Alpok hegységet elérő csapadéktevékenységek következtében a tetőzést követően tartósan magas, a bajai vízmércén 780 centiméter körüli vízállásra lehet számítani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában