Alföldi Albert

2024.06.20. 14:02

Hajós polgármesterét 25 évesen választották meg a tisztségre

Hajóson a június 9-ei önkormányzati választáson a 26. életévét idén augusztusban betöltő Alföldi Albert függetlenként, a szavazatok 51,61 százalékával nyerte el a polgármesteri tisztséget. A részvételi arány közel 65 százalékos volt, ami a város mintegy 2700 fős lakosságszámát, 2474 választásra jogosult polgárát tekintve kiemelkedő. Mindent összevetve a meggyőző választási fölény erős társadalmi támogatottságot és bizalmat mutat az ifjú polgármester irányában. Alföldi Alberttel a választásokról, családjáról, ambícióiról hajósi otthonában beszélgettünk.

Zsiga Ferenc

– Hajóson nem gyakori a polgármesterváltás, az Ön megválasztása előtt a városvezetői tisztséget Schőn Ferenc öt cikluson át töltötte be. Őt követte Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, aki három cikluson keresztül, szeptember 30-ig vezeti a várost, de idén már nem indult a választáson. Ön a képviselő-testületben is a legfiatalabb. Ebben az életkorban mi motiválja az embert, hogy versenybe szálljon a polgármesteri tisztségért?

– Családom Hajóson és talán annak határán kívül is közéleti szerepvállalásáról ismert. Apai nagyapám, Alföldi Albert parlamenti képviselő volt, és egészen a tavaly, 84. életévében bekövetkezett haláláig Hajós városért, a település ismertségéért, hírnevéért dolgozott. Ezt a város Hajós díszpolgára címmel is elismerte. Édesapám, ifj. Alföldi Albert neve is ismerősen csenghet, hiszen a Hajós FC elnöke, a Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működő Szent Imre Általános Iskola igazgatója, a városi képviselő-testület tagja volt. Sajnos 2020-ban, még nagyapám halála előtt elveszítettük. Mind apai, mind anyai ágon nagyszerű neveltetést és rengeteg, a közéletet is érintő motivációt kaptam. Fontosnak tartom, hogy most, amikor polgármesterré választottak, ne csak a választási eredményt lássam, hanem az oda vezető utat is, amit a felmenőim egyengettek. Túlzás nélkül mondom, Hajós és az itt élő emberek problémái, örömei, sikerei mindennapi téma volt a családi fészekben. Úgy 17-20 éves koromig nagyapám részéről egyfajta verbális nyomás, kicsit erőteljesebb kapacitálás is ért, mert meggyőződése volt, hogy a városért a képviselő-testület tagjaként, akár polgármesterként tehetem a legtöbbet.

Alföldi Albert, Hajós polgármestere
Alföldi Albert, Hajós polgármestere
Fotó: Zsiga Ferenc

– Innen ered az is, hogy politológus lett?

– Természetesen nem mások elvárásainak való megfelelési kényszerből, hanem saját érdeklődésből választottam a politológia szakot, aminek az eredménye a közélet, a közügyek, a város dolgai iránti még nagyobb érdeklődés lett. A nemzetközi kapcsolatok szakirányt a biztosabb megélhetés érdekében végeztem el. A megszerzett tudást most a paprikatermesztéssel és feldolgozással foglalkozó hajósi BWA Kft.-nél hasznosítom. Angol és német nyelvvizsgával, nyelvtudással rendelkezem, de soha nem fordult meg a fejemben, hogy külföldön vállaljak munkát. A nagyváros kínálta lehetőségek ellenére az egyetemi évek alatt is szinte minden hétvégémet itthon töltöttem. A polgármesteri ambícióimat tekintve tehát minden pátosztól mentesen azt tudom mondani: szeretem Hajóst, szeretek itt élni, hajósiként Hajósért szeretnék tenni, dolgozni. A kihívás nagysága és újszerűsége ellenére örömmel tölt el, hogy a városért a választópolgárok többsége bizalmából reményeim szerint polgármesterként tehetem a legtöbbet.

– Függetlenként lett polgármester, de látva az ambícióit, a pártok nem kopogtattak az ajtaján? Különösen úgy, hogy a nagyapja országgyűlési képviselőként baloldali értékeket képviselt?

– Voltak ilyen próbálkozások, de ezek a közös beszélgetés szintjét sem értek el, mert egyértelművé tettem, hogy én a függetlenségemet, ha úgy tetszik, a szakmai önállóságomat nem adom fel. Ahogy hangsúlyoztam, a családomban a városért való tenni akarás volt a vezérlő elv, politikai tömbök irányába sem direkt, sem indirekt módon nem terelgettek. Egyébiránt apai és anyai ágon is azt tapasztaltam, hogy mindenki irányába nyitottak, a legkülönbözőbb pártlogóval felcímkézett emberek köréből is számos barátjuk van. Szerencsére ezt a kapcsolatrendszert némiképp örököltem, mert sokan megfordultak nálunk, és igyekeztek bemutatni mindenkinek. Mindemellett nagyon fontosnak érzem, hogy a személyes teljesítményem és ne a családom révén ismerjenek és ítéljenek meg. Leendő városvezetőként lényegbevágónak tartom, hogy egyéni érdekeinktől, motivációinktól függetlenül legyünk képesek elismerni a másik igazát. Én ebben nagyon sok lehetőséget látok, és amennyire a lehetőségeim csak engedik, Hajóson a közélet egészséges egyensúlyára törekszem. Így bizonyosan könnyebb lesz azt a munkát folytatni, amit az előző városvezetések a civil szervezetekkel és a város lakosságával karöltve elértek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában