Választás 2024

2024.06.11. 13:15

A Kalocsai járásban négy településen váltanak polgármestert

A választópolgárok szavazatokkal is megerősített véleménye szerint a kalocsai járás huszonegy településén a polgármesterek jelentős része eredményesen, a lakosság bizalmát élvezve dolgozott az elmúlt közel öt évben, így ők októbertől folytathatják a megkezdett munkát. Négy településen viszont polgármestert váltanak, Újsolton pedig megismétlik a választást.

Zsiga Ferenc

Dunapatajon, Hartán, Drágszélen, Dunaszentbenedeken, Ordason, Öregcsertőn, Szakmáron és Uszódon még csak kihívója sem akadt a funkcióban lévő polgármesternek. Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, Hajós város polgármestere már hónapokkal a választások előtt bejelentette, hogy nem indul a polgármesteri tisztségért. A Kalocsai járásban így alakult a választás a településvezetői megbízásáért.

Alföldi Albert, Hajós új polgármestere
Forrás: Beküldött fotó

Hajóson a függetlenként induló Alföldi Albert a szavazatok 51,61 százalékával nyerte el a polgármesteri megbízást. Knerh István (független)  37,51, Wicker Ádám (független) 10,82 százalékos támogatást kapott.

Solton Németh István (független) funkcióban lévő polgármester a szavazatok 67,80 százaléka birtokában újrázhat, mivel Gyetvai Imre (független) a voksok 32,20 százalékát érte el.

Bátyán Fekete Csaba polgármester töltheti be a pozíciót újabb öt évre, mivel a szavazatok 68,01 százalékával megelőzte Markó Gábort, aki a voksok 31,99 százalékát tudhatja magáénak.

Dunatetétlenben a polgármesteri tisztséget függetlenként régóta betöltő Pálfi Mihálynénak (független) akadt kihívója, de a polgármester asszony a maga 75,68 százalékot elért eredményével maga mögé utasította Bajusznács Tamást (független), aki a szavazatok 24,32 százalékátkapta..

Dusnokon polgármesterváltó helyzet alakult ki. Bolvári Dávid (független) a szavazatok 53,35 százalékával lett az új polgármester, megelőzve ezzel a funkcióban lévő Mindszenti Istvánt (Fidesz-KDNP), aki a szavazók 39,55 százalékának a bizalmát élvezte. A polgármesteri székért Lehr-Juhász Mónika is indult, ő a szavazatok 7,09 százalékát érte el.

Fajszon három jelölt közül Berta Zsolt (független) a szavazatok 45,99 százalékával lett az új polgármester. Második helyen Monár Zoltán János (független) a szavazatok 30,34 százalékával végzett, míg 23,67 százalékkal a harmadik a tisztséget jelenleg betöltő Jánosi Mária (független) lett.

Géderlakon a szavazatok 57,01 százalékával Nagy László (független) lett az új polgármester, Katona György (független) funkcióban lévő polgármester a szavazatok 42,99 százalékát érte el.

Homokmégyen Tapolcsányiné Varga Krisztina (független) jelenlegi polgármester a szavazatok 58,06 százalékát érte el, kihívója Marton László (független) a szavazatok 41,94 százalékát tudhatja magáénak, így marad a régi/új polgármester. 

Miskén továbbra is dr. Serfőző Csaba (független) töltheti be a polgármesteri tisztséget, ugyanis míg ő a voksok 91,09 százalékát, addig riválisa, Sima Mihály István (független) a szavazatok 8,91 százalékát érte el.

Öregcsertőn a választópolgárok nagyobbik része, 69,41 százaléka Kis-Vén László (független) polgármesternek szavazott bizalmat Jenei Andreával szemben, akinek a javára a voksok 30,59 százalékát regisztrálták.

Újteleken is a tisztséget jelenleg betöltő Simon Sándor Róbertné (független) maradt a polgármester. Míg a település vezetője a szavazatok 53,75 százalékát, addig kihívója, Török Anita a szavazatok 46,25 százalékát érte el. 

A szavazás Újsolton eredménytelen volt, így azt ott meg kell majd ismételni. A településen öten indultak a polgármesterségért, akikre 99 érvényes szavazat érkezett. A Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétettek szerint valamennyi jelölt független volt és közülük Galauner Beáta és Kókai Katalin is 29-29 szavazatot kapott.

 



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában