Kiskőrös

2024.05.30. 14:08

A polgárőrök is a közbiztonságért dolgoznak: akkor járőröznek, amikor más pihen

Kiskőrösön 37 fős polgárőrcsapat vesz részt a rendőrök mellett a közbiztonság fenntartásában. A tavalyi munkáról tartottak beszámolót a városatyák előtt. 7955 órát járőröztek a polgárőrök tavaly Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Az összefoglalót, Balogh István, a Kiskőrösi Városi Polgárőr Egyesület vezetője jegyzi. Bár az egyesület létszáma 37 fő, igazán aktívan a feladatokat azonban kevesebben végzik.

A kiskőrösi szüreti fesztivál látványos menetét évek óta a helyi polgárőrök biztosítják
Fotó: Barta Zsolt

A polgárőrcsapat egy személygépkocsit használ, illetve emellett 2 segédmotorral is járőrözik. A három jármű mellett saját autóikat is felhasználják egy-egy szolgálat során. Az egyesület saját gépjárműve 2023-ben 16.656 kilométert, míg a segédmotorok 4.141 kilométert futottak. Összesen teljesített szolgálati órák száma: 7.955 óra volt. Ebből a rendőrökkel közösen 568 órát járőröztek, míg önállóan 7.387 órát töltöttek szolgálatban. 

A szolgálati órák tekintetében, az egy fő/évre eső órák száma az aktív feladatvállalókat figyelembe véve: 215 szolgálati órát jelent. Az egyesület aktív tagjai átlagban, 5,3 munkahetet töltöttek önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül, vállalt feladataik teljesítésével. A működést két támogató biztosítja. A legjelentősebb a helyi önkormányzat által nyújtott 500.000 forintos éves támogatás, a másik pedig a megyei szakmai szövetség által, a központi költségvetésből biztosított 350.000 forint/év támogatási összeg. Jelentősnek mondható még az intézményi és egyéni rendezvények biztosításáért befolyó pénz értéke is, amelyek átlagosan 90-100.000 forintot tesznek ki már néhány éve. 

A tagdíjakból befolyó összeg, elenyészőnek mondható. Ennek mértéke 1.200 forint/fő/év. Ezen nem is terveznek változtatni. A költségek tekintetében, a legjelentősebb kiadást a járműpark fenntartása és tankolása, szervizelése jelenti. Ezt a feladatot egyre nehezebben tudja az egyesület ellátni, a növekvő bekerülési és szolgáltatási költségek okán. Ugyancsak számottevő a formaruhák biztosítására fordított költségek, írta Balogh István.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában