Beruházás

2024.05.14. 06:50

Minden érsekhalmit szolgálnak az elmúlt évek fejlesztései

Bekő Csaba öt évvel ezelőtt egy képviselői, valamint egy alpolgármesteri ciklust követően lépett elő Érsekhalma vezetőjévé. Az elmúlt ciklusban több mint 300 millió forint pályázati támogatás érkezett az önkormányzathoz – tájékoztatta a a baon.hu-t a polgármester, aki jelenleg független polgármesterjelölt. A fejlesztésekről és a tervekről kérdeztük.

Márton Anna

A polgármester hírportálunknak elmondta, hogy az elmúlt években lehetőségeiket jól kihasználva nagyszámú pályázatot adtak be intézményeik. Többek között felújítására, kulturális programokra, közfoglalkoztatási Start programra, útfelújításra, de jármű- és a géppark-fejlesztésre is sikerrel pályáztak. – Nagy feladat volt, de a kollégáim és a képviselőtársaim sokat segítettek. Azt láttam, hogy kis zsáktelepülésként saját forrásból lassan tudunk haladni a fejlesztésekkel. Az elmúlt ciklusban több mint 300 millió forint pályázati támogatás érkezett önkormányzatunkhoz. Felújításon esett át a közösségi házunk, az iskola, az önkormányzat épülete, és megújult a temető is. A rendezvényterem épületét kívül-belül renováltuk, és két utcát is leaszfaltoztunk. A régi tanyagondnoki buszunkat újra tudtuk cserélni úgy, hogy a régit vajdasági testvér településünk közösségének adományoztuk. Közterület karbantartáshoz traktort nyertünk eszközökkel, valamint több munkagépet be tudtunk szerezni az önkormányzati gyümölcsös és szántó műveléséhez – mondta Bekő Csaba.

Bekő Csaba
Bekő Csaba polgármesterjelölt 
Fotó: Márton Anna

A Start programban művelnek három hektár gyümölcsöst és 1,5 hektár szántót. Vásároltak egy ingatlant a felszerelés tárolására, és a kollégák elhelyezésére. Jelenleg búzát termesztenek, de volt már burgonya, batáta és sütőtök is. Az értékes gépek tárolására lemez garázsokat építettek egy zárt udvarban.

A fejlesztések között szerepel kerékpárút építse 

Az elmúlt hónapban Sükösddel és Nemesnádudvarral együtt 2,2 milliárd forintot nyertek kerékpárút építésére a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat irányításával.

Bekő Csaba kiemelte, civil szervezeteikkel is aktív a kapcsolat, több települési rendezvényt szerveznek, amelyek nagyban színesítik a falu kulturális életét.  –Több egyesületünk, sikeresen pályázott jurta beszerzésére, azokban a Tájház udvarán gyerektáborokat szerveznek. A Déryné program keretében több színházi előadást szerveztünk a lakosság nagy örömére. A 39 éve működő népdalkör minden évben népzenei találkozót tart és a néptánc oktatás is elindult a településen – részletezte a polgármester.

A közösségi szolgáltató teret továbbra is fenntartják, ahol a könyvtári, digitális, és egyéb szolgáltatások elérése mellett konditerembe is járhatnak a lakosok.

Teljes kapacitással működik a bölcsőde és az óvoda

A bölcsőde és az óvoda is telt házzal működik, mindkettőbe fűtőklímát szereltek a magas gázköltség csökkentésére. Az óvodában német-magyar kétnyelvű nemzetiségi oktatás folyik, amit az iskola alsó tagozatában folytatnak helyben. – Szerencsére eddig sikerült megőrizni a faluban a bölcsődét, az óvodát, az iskola alsó tagozatát, ezen kívül az orvosi rendelő, a posta, és egy kis bolt mellett egy étterem is működik. A katolikus templomot hetente több alkalommal látogatják a hívek, amibe új orgonára nyert pályázatot a plébánia – tette hozzá Bekő Csaba. 

Az egészségház felújításának már megvannak a tervei

A következő ciklus terveiről elmondta, a központi épületegyüttes felújítását már választás utánra időzítik, a forrás nagy része már rendelkezésükre áll. Külső hőszigetelést kap az épület, napelem kerül a tetőre, ezzel tovább csökkentve a költségeket a bölcsődében és az óvodában. Az épületben egy szolgálati lakás is felújításra kerül.

– Az egészségház épületének felújítására kész terveink vannak, ezt szeretnénk meglépni a közel jövőben. A sportpályán lévő épületet is szeretnénk felújítani. A sportpálya mellett egy magán cég 500 kilowatt teljesítményű napelemparkot épített. Az önkormányzat felújított épületeire mi is napelemet szereltünk. A helyben megtermelt energiát a településen lévő lakosság és a cégek is olcsóbban vásárolhatnák meg egy megalakított energia-közösség létrehozásával. Ebben az ügyben is már tettünk előkészítő lépéseket – részletezte a polgármester.

orvosi eszközök, beruházás
Orvosi eszközöket is sikerült beszerezni
Fotó: Beküldött fotó

Van még tenni való

A további tervekben szerepel: az utak, járdák felújítása, a jelenleg működő tanyagondnoki szolgálatot szeretnék átalakítani falugondnoki szolgálattá úgy, hogy a faluban élő lakosságot is tudják segíteni az életvitelükben. A jelenleg elnyert Érsekhalma-Sükösd kerékpárút építési pályázat mellett kidolgozás alatt van egy kerékpáros-kajakos turisztikai pályázat a térség településeivel karöltve Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának összefogásával. Emellett a kerékpárút mellett kialakítanak egy vizes blokkos pihenőt, kajak- és kerékpár-tárolóval, szervizponttal. Ezen kívül a helyi adottságokat kihasználva, ökoturisztikai attrakciókkal szeretnék Érsekhalmára csalogatni a látogatókat.

A polgármester arról is beszélt, hogy a globális felmelegedés miatt kiszáradó homokhátsági régió vízpótlására a Vízügyi Igazgatóság által készített tervekből kimaradtak első körben, de sikerült elérniük, hogy Borota felől kapjanak vízpótlást az eltűnt talajvízszint visszaállítására. A lakosságot szeretnék továbbra is bevonni a falu életének alakításába, tudtuk meg Bekő Csabától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában