Rangos elismerés

2024.04.22. 20:23

Településfejlesztési díjat kapott a jánoshalmi önkormányzat

Településfejlesztési díjat kapott a jánoshalmi önkormányzat a város ipari területének fejlesztésért. A Településfejlesztési Szövetség által alapított rangos elismerést a Gödöllői Királyi kastélyban tartott jövő települései konferencián ünnepi külsőségek között. Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott.

Pozsgai Ákos

A város ipar területén három projekt fonódott egybe: az egykori szovjet laktanya területének fejlesztését követően megépült egy gyümölcsfeldolgozó üzem, majd pedig egy hűtőház. 

településfejlesztés, díj, hűtőház, gyümölcsfeldolgozó
Településfejlesztési díjat kapott a jánoshalmi önkormányzat 
Forrás: Czeller Zoltán Facebook-oldala   

– A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően egy leromlott állapotú barnamezős terület újult meg, amely hiánypótló gazdasági funkciókat ellátó és az energiatakarékosságot is szem előtt tartó létesítményekkel bővült. Az egykori laktanyaterület ezen részének átalakítása azért példaértékű, mert a fejlesztés gazdasági vonatkozásai mellett az épített környezet is megújult – idézte a Településfejlesztési Szövetség közleménye a díjátadón elhangzott méltatást.

A díjat Czeller Zoltán polgármester vette át, aki elmondta, az önkormányzat legfontosabb célkitűzése a helyi gazdaság élénkítése, amelyben kulcsszerepet játszott az egykori laktanya hasznosítása, illetve a vállalkozások, köztük az Agrárlogisztikai központ odatelepítése. – A központ nemcsak azoknak segítség, akik munkát kapnak a hűtőházban és a gyümölcsfeldolgozóban, hanem mindazoknak a gazdáknak, akik évtizedek óta erre várnak Jánoshalmán és környékén. Helyben, helyi zöldségből és gyümölcsből készülhetnek itt termékek, a hűtőházban pedig a gazdák eltárolhatják a gyümölcsöt, zöldséget várva a kedvező pillanatot, amikor piacra lehet vinni – fogalmazott Czeller Zoltán.

Ballószög önkormányzatának szintén kiemelt célja a helyi gazdaság erősítése. Ennek érdekében valósították meg a Bács-Kiskun Vármegyei Fejlesztési Ügynökséggel közösen azt a mintaprojektet, amelyet most településfejlesztési különdíjjal ismertek el.

– Térségi, de valószínűleg országos mértékben is innovatívnak tekinthető az a kistelepülési és megyei szintközi együttműködés lehetővé tette a díjazott komplex beruházás megvalósítását. A projekt keretében megépült egy 800 négyzetméteres acélszerkezeti ipari csarnok. A csarnokban kialakítottak egy műhelyt és egy gyártócsarnokrészt, továbbá irodák, szociális blokkok, valamint raktárak találhatók benne két szinten. Az alkalmazott környezettudatos technológiáknak köszönhetően mindez pénzügyileg és fenntarthatóan is üzemeltethető – értékelte a beruházást a zsűri.  A díjat Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere, valamint Kicsiny László, a fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója vette át.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában