ASzakkör

2024.03.12. 11:19

Kézműves szakkörök indultak Fülöpszálláson – galériával, videóval

Ismét kapcsolódott Fülöpszállás a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör tudásmegosztó kezdeményezéséhez. A településen három kézműves szakkör indult. A vállalkozó szelleműek a papírfonás, a bútorfestés, a horgolás fortélyait sajátítják el a foglakozások keretében.

Gulyás Sándor

Az ASzakkör felület interaktív online eszközökkel támogatja országszerte a szakköri tevékenységet. A hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével vonja be a látogatókat, díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, azokban való elmélyedésre. Fülöpszálláson Kesikné Horogszegi Márta, a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület elnöke kezdeményezésére második alkalommal csatlakozott a település a Nemzeti Művelődési Intézet tudásmegosztó programjához.

20240311 szakkorok fulopszallas  GS PN (2)
Míves alkotások kerülnek ki az ügyes kézművesek kezek alól
Fotó: Gulyás Sándor

– Korábban két mesterség, a vesszőfonás és a nemezelés mesterségét tanulhatták ki a község lakói. Jelenleg három szakköri csoport működik párhuzamosan, ezúttal a papírfonás, a bútorfestés, valamint a horgolás került a középpontba. Amellett, hogy gyarapszik a résztvevők tudása, a közösségépítés a legfontosabb cél. Együtt alkotunk, tanulunk, új dolgokat fedezünk fel és erősödnek a személyes kapcsolataink – fogalmazott Kesikné Horogszegi Márta, a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület elnöke.

Az októberben elindult papírfonó szakkört Sztranyákné Kovács Ibolya vezeti. Az eltelt öt hónap alatt számos remekmű került ki az ügyes kezek közül.

– A papírfonás lényege a hulladék papír hasznosítása, újra felhasználása. Az alapanyagokat, vagyis az újságokat elsőként csíkokra vágjuk, majd bicikliküllőkre tekerjük. A papírvesszők egyik vége keskenyebb, ami toldásukat teszi lehetővé. A kész csövecskék hasonlítanak a favesszőkre, amit a kosárfonáshoz használnak. A csövecskékből a kosaraktól kezdve a különféle dobozokat, tárlókat lehet fonni – ismertette a munkafolyamat lényegét Sztranyákné Kovács Ibolya.

20240311 szakkorok fulopszallas  GS PN (8)
Míves alkotások kerülnek ki az ügyes kézművesek kezek alól
Fotó: Gulyás Sándor

A hét fős csoport nem csak nőkből áll, elmondásuk szerint legügyesebb közöttük a szakkör férfi tagja, Rózsa Jenő.

– Némi előnyöm van a hölgyekkel szemben, hiszen édesapám jóvoltából gyermekkoromban megismerkedhettem a vesszőfonással. A különbség annyi, hogy a papírral könnyebb bánni, mint a favesszővel – mondta el hírportálunk érdeklődésére Rózsa Jenő.

A bútorfestés fortélyait Kubinyi Katalin rajztanár segítségével sajátíthatják el a szakkörösök.

– A díszítési eljárások elsajátításában nagy segítséget jelentnek számunkra a Nemzeti Művelődési Intézet videóanyagai. Megismerkedhetünk a különböző tájegységekre jellemező motívumvilággal, motívumkinccsel. Egyebek között tükörkereteket, kulcstartókat, névtáblákat, ajtótáblákat, templomkazettákat készítettünk. A szakkör nagyon jó lehetőséget biztosít arra is, hogy a koronavírus járvány után az emberek egymásra találjanak, közösséget építsenek – emelte ki Kubinyi Katalin.

A három szakkörből kettőt támogat a Nemzeti Művelődési Intézet, a horgolást saját erőből finanszírozzák.

– Eredetileg horgolni szerettünk volna, ám erre a Nemzeti Művelődési Intézet nem kapott központi támogatást. A szakkört így önerőből indítottuk el, amit Páli Tiborné Kati vezet. Különféle díszeket készítettünk és készítünk, karácsonykor hópelyhecskéket, jelenleg a húsvétra horgolunk nyuszikákat. Csatlakoztunk a Koraszülöttek Országos Egyesülete kezdeményezéséhez és Koripokat, vagyis polipokat készítünk. A koraszülöttek polipja, azaz a Korip mára minden PIC (koraszülöttintenzív-osztály) inkubátoraiban megtalálható Magyarországon: az eredetileg Dániában megálmodott, kedves figura segít a kicsiknek és szüleiknek is abban, hogy a kórházi környezetben töltött napok, hetek, néha hónapok valamivel derűsebbek lehessenek. Felkérésemre a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános iskola tizennégy diákja és néhány dolgozója is horgolótűt fogott. Az alkotásokat márciusban adjuk át a Koraszülöttek Országos Egyesülete képviselőjének, aki beviszi a Koripokat az inkubátoros babáknak – tette hozzá Kesikné Horogszegi Márta, a Tegyünk Fülöpszállásért Egyesület elnöke.

20240311 szakkorok fulopszallas  GS PN (1)
Míves alkotások kerülnek ki az ügyes kézművesek kezek alól
Fotó: Gulyás Sándor

A szakkörök tagjainak alkotásaiból a tervek szerint a falunap keretében nyílik majd kiállítás.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában