Fejlesztés

2024.03.05. 13:50

Beruházási dömping: átadták az ipari parkot, új művelődési ház épül Solton

Több százmillió forintos beruházás valósult meg a tavalyi évben Solton. Idén több mint egymilliárd forintot költ fejlesztésre a város önkormányzata.

Gulyás Sándor

Eredményes évet tudhat maga mögött a solti önkormányzat. A pályázati sikereknek köszönhetően több jelentős beruházás valósult meg a településen.

fejlesztés, Solt,
A sikeres pályázatoknak köszönhetően dinamikusan fejlődik a város – emelte ki Németh István polgármester
Fotó: Gulyás Sándor

– Az elmúlt esztendő legjelentősebb beruházása az ipari park megépítése volt, ami közel 436 millió forintba került. A létesítmény kialakításának költségeit európai uniós forrásból, a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból, illetve önerőből finanszírozta önkormányzatunk. A projekt keretében megvalósult a 10 hektáros terület kerítéssel történő lehatárolása, közművesítése, a belső úthálózat egy részének kialakítása. Jelenleg a pénzügyi elszámolás van folyamatban. Az új ipari park a helyi gazdaság, a térségi feltételek javítását szolgálja – mondta el hírportálunk érdeklődésére Németh István polgármester.

A tavalyi évben épült bölcsőde Kissolton a IV. Béla utcában, ami szeptember óta működik. Az új gyermeklétesítmény egy csoportszobája tizennégy gyermek elhelyezésére alkalmas. A beruházással egy időben játszóteret alakított ki az önkormányzat Kissolton a bölcsőde és iskola közötti területen. Befejeződött a Deák Ferenc u. 3. szám alatt lévő műemlék tájház felújításának második üteme. A költségeket a város a Népi Program keretében a Teleki László Alapítványtól kapott 13,3 millió forint támogatásból finanszírozta.

– Az idei esztendő legnagyobb beruházása az új művelődési ház megépítése lesz, ami már februárban el is kezdődött. A kivitelezési munkákra 855 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert önkormányzatunk a Bács-Kiskun Vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán. A létesítmény 677 négyzetméter alapterületű lesz, a hasznos tér a duplájára növekszik. A földszinten egy színpaddal és öltözővel ellátott nagyterem, ruhatár, tálalókonyha kap helyet. Az emeleten két kiállító, egy kamara és egy kistermet, vizesblokkokat, raktárat alakítanak ki a szakemberek. A szintek közötti közlekedést felvonó segíti. A kivitelezési feladatok ellátásra 400 nap áll a vállalkozó rendelkezésére – sorolta Németh István polgármester.

A solti önkormányzat a helyi katolikus egyházközséggel közösen kezdte meg a régi katolikus temető rendezését. Ennek keretében a temető körül egy kerítés, a területen egy emlékpark kerül majd kialakításra füvesítéssel és fák ültetésével.

– Önerős beruházásban kívánjuk megvalósítani a Béke tér felújítását. Megtervezésre került a közterület új arculata, ami magába foglalja a megromlott állagú járdák cseréjét, új parkolóhelyek kialakítását, belső úthálózat és új forgalmi rend kialakítását. Az engedélyt megkaptuk, a közbeszerzési eljárás megkezdődött. A képviselő-testület döntést hozott arról, hogy energiahatékonyság céljából a város egész területén korszerűsíteni kívánja a közvilágítást. A közbeszerzési eljárás előkészítése van folyamatban – vázolta a közeljövő terveit a polgármester, aki hozzátette, bízik abban, hogy a jövőben is megfelelő pályázati lehetőségek és források állnak majd a város rendelkezésére. Lehetőséget adva a további fejlődéshez, új munkahelyek létesítéséhez, nő a foglalkoztatottság, emelkednek a bérek, ami a családoknak jobb megélhetést tud nyújtani.

A mozit is megújítanák

Tervben van a mozi felújítása, melyhez az önkormányzat keresi a megfelelő pályázati lehetőségeket és forrásokat. A projekt keretében nem csak az épület és környezete újulna meg, hanem a funkció ellátáshoz és kiszolgálásához is szükséges modern eszközök beszerzése is megtörténne – tette hozzá Németh István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában