Kiskunvíz Kft.

2024.02.08. 20:22

Működik a víztisztító rendszer Akasztón: hamarosan iható lesz a csapvíz

Mint arról tavaly decemberben beszámoltunk, az akasztói vezetékrendszerben a mérések bentazon peszticid maradványt mutattak ki. Ez gyomirtó növényvédő szerből származhat. Már akkor kiderült, több hónapig is eltarthat, amíg az akasztói családok csapvizet fogyaszthatnak.

Barta Zsolt

A felvételen a Kiskunvíz Kft. munkatársai állították fel a Desotec belga cég nagy szűrőtartályát, amely már működik a vízműtelepen

Fotó: Suhajda Antal

– Az ellátásért felelős Kiskunvíz Kft. tájékoztatott, hogy a mai napon megérkezett az aktív széntöltettel ellátott szűrt vizet biztosító és tároló tartály a vízműtelepre. Folyik a beüzemelése, várhatóan a hét második felében megkezdik a próbaüzemet – mindezt Suhajda Antal, Akasztó polgármestere tette közzé a közösségi médiában. 

A berendezés három óra alatt szűr meg annyi vizet, mint amennyit a falu családjai egy nap alatt elhasználnak, tájékoztatott a falu elöljárója. A Desotec cég speciális szénszűrővel gyártott berendezése Belgiumból érkezett, és a hét közepén, csütörtökön már működött. 

Suhajda Antal kérdésünkre bizakodását fejezte ki, miszerint néhány hét múlva véget ér az ivóvízvételi korlátozás a hálózatból. Azaz visszaáll a tavaly december előtti helyzet a faluban. 

Tavaly, Mátyus Zoltán, a falut vízzel ellátó szolgáltató, a Kiskunvíz Kft. igazgatója a hírportálunknak elmondta: vélhetően felszíni szennyeződés érte azt a két kutat, amelyek 40 és 80 méter mélyről emelik ki a vizet. Gyomirtó, növényvédő szer maradvány jutott le a mélybe. A cég vezetője hangsúlyozta: A probléma megoldása elindult, jelenleg a szolgáltató a tisztítási technológia módosításának elkészítését kezdte meg. Várhatóan új szűrőtartályt és UV-szűrőt kell beszerelniük a jelenlegi rendszer mellé. A munkának azonban van egy engedélyezési, egy kivitelezési, és egy próbaüzemi folyamata. Ez több hónapot vesz igénybe. Az igazgató abban bízik, hogy márciusra sikerül felszámolni a problémát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában