Kiskunvíz Kft.

2023.12.13. 15:49

Növényvédő szerrel fertőződött a csapvíz Akasztón

Több hónapig is eltarthat, amíg az akasztói családok csapvizet fogyaszthatnak. A vezetékrendszerben ugyanis a mérések bentazon peszticid maradványt mutattak ki. Ez gyomirtó növényvédő szerből származhat.

Barta Zsolt

A felvételen a Kiskunvíz Kft. által biztosított tartályokból vételez az egyik polgár vizet

Fotó: Barta Zsolt

A tavasz elején ihatnak vélhetően csapvizet az akasztói lakosok. Hétfőn ugyanis az ÁNTSZ megtiltotta a csapvíz fogyasztását a polgároknak. A vezetékes hálózatban növényvédő szerből származó anyagot, bentazon peszticidet mutatott ki egy mérés. Ennek mértéke nem nagy, de mégis akkora, amely a hatályos jogszabályok szerint átlépi a megengedett szintet. Minderről a Kiskunvíz Kft. adott ki tájékoztatót. 

Lajtos kocsikból kapják a csapvizet a lakosok

A falu vízszolgáltatója lajtos kocsival hordja az ivóvizet a faluba. Az a hír ugyan elterjedt, hogy legfeljebb 3 liter vizet vihet személyenként mindenki haza, de ennek nincs jelentősége, hangsúlyozta megkeresésünkre Suhajda Antal polgármester. A szolgáltató ugyanis folyamatosan biztosítja a vizet, a 3 liter a létező minimum mennyiséget jelenti, amelyet a hatóság előírt. Ennyi kell ugyanis egy ember napi ivóvíz-fogyasztásához. Bár korábban volt egy vízminőség-javító program, mesélte Suhajda Antal polgármester, amely arzénra, vasra, mangánra vonatkoztatva tisztítja a vizet, most az információi szerint egy másik szűrőt kell felszerelni, illetve megvárni, amíg majd teljesen kifolyik ez a víz a rendszerből. Tudomása szerint a szer koncentrációja nem magas, így használható mosásnál, fürdésnél is, de főzni vagy inni tilos.

Mátyus Zoltán, a falut vízzel ellátó szolgáltató, a Kiskunvíz Kft. igazgatója a lapunknak elmondta: vélhetően felszíni szennyeződés érte azt a két kutat, amelyek 40 és 80 méter mélyről emelik ki a vizet. Gyomirtó, növényvédő szer maradvány jutott le a mélybe. Az ÁNTSZ elrendelte, hogy ivóvizet kizárólag a cég által kiszállított lajtos kocsikból fogyasszanak a lakosok. Ezekből 3 darab van a faluban. A helyiek most kiskőrösi vizet isznak. 

Dolgoznak a probléma megoldásán

A probléma megoldása elindult, jelenleg a szolgáltató a tisztítási technológia módosításának elkészítését kezdte meg. Várhatóan új szűrőtartályt és UV-szűrőt kell beszerelniük a jelenlegi rendszer mellé. A munkának azonban van egy engedélyezési, egy kivitelezési, és egy próbaüzemi folyamata. Ez több hónapot vesz igénybe. Az igazgató abban bízik, hogy márciusra sikerül felszámolni a problémát. Kérdésünkre megjegyezte: a szennyezés forrását fel kell deríteni, ezt meg kell szüntetni. Ha ennek a bentazon peszticidnek nincs utánpótlása, akkor magától eltűnik. A lényeg az, hogy ne kapjon utánpótlást a szennyezés. 

Az államnak és a Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság feladata lesz az, hogy az akasztói fokozottan védett vízbázist megvédje. Azaz a vízbázis térségében olyan intézkedést kell bevezetni, hogy ne kerülhessen oda szennyező anyag. Fontos tudni, hogy azért is sérülékeny a vízbázis, mert a két kút vízkinyerő helye felett vízzáró agyagos réteg nincs, amely jó védelmet nyújtana. Jelenleg egy kavicsréteg védi a vizet. A klasszikus vízzáró réteg 250 méter mélyben van van, de itt magas a sótartalom, azt megszűrni nagyon nehéz. 

Az igazgató elmondása szerint a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel közösen vizsgálják meg azt, hogy a mi is a legmegnyugtatóbb hosszú távú megoldás arra nézve, hogy ilyen eset többet nem forduljon elő. A rövid- és középtávú megoldás mindenképpen a víztisztító-egység építése. Mint fogalmazott, a térségben a hasonló mélységben lévő kutak esetében a vizsgálatokat érdemes elvégeztetni a peszticidikre vonatkozóan.

Nem a helyi gazdák miatt került az ivóvízbázisba a növényvédő szer

Gubán Gyula az akasztói gazdakör elnöke, a helyi hegyközség elnöke azt mondta, hogy tudomása szerint a gazdák nem használnak ilyen gyomirtó szert. A környéken termelő legnagyobb gazdák például 12 éve ennél sokkal korszerűbb, hatékonyabb és kevésbé veszélyes szerrel dolgoznak. Azaz – ahogy Gubán Gyula fogalmazott – nem a helyi gazdák felelőtlen növényvédő szer felhasználása miatt került az ivóvízbázisba a vegyszer. Vélekedése szerint a rétegvizek horizontális-vízszintes mozgásából történhetett az, hogy a falu környékére került az anyag.

Elkapkodták a palackos vizet a lakosok

A helyi lakosok, amikor hétfőn meghallották a hírt, megrohanták a helyi boltokat. Tóth László bolttulajdonos lapunknak elmondta, hogy délután kartonszámra vitték az emberek a vizet. De kedden is például 3 raklap, azaz több mint 1200 palack ásványvíz fogyott el. A Király ABC-ben kedden két raklap árut értékesítettek a családoknak, nyilatkozta Király István cégvezető.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában