Kecskemét / Az év embere

2024.02.12. 06:50

A pszichiátriai betegséggel élők társadalmi elfogadottságáért dolgozik munkatársaival dr. Máttyássy Adrienn

A Petőfi Népe és a Baon.hu keresi 2023 Év emberét. Ezúttal is olvasóink dönthetik el, hogy kik kapják a megtisztelő díjat. Cikkünkből Dr. Máttyássy Adriennt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosát ismerhetik meg.

Horváth Péter

Dr. Máttyássy Adrienn, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvos

Fotó: Bús Csaba

Máttyássy Adrienn a gyógyításon túl mélyen elhivatott a pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése elleni szemléletformálás irányába. Munkatársaival közösen létrehozta az Antistigma programot, ami a mentális betegséggel élőket és a többségi társadalom tagjait hozza közelebb egymáshoz közös programokkal, és azzal, hogy a rendezvényeken keresztül bemutatják: a pszichiátriai kezelésben részesülőket nem kizárólagosan határozza meg betegségük, azon túl ők sokrétű, és értékes emberek. 

Máttyássy Adrienn az orvosi egyetemen neurológusként képzelte el magát, de már akkor is érdeklődött a pszichiátria iránt. Amikor végzett az egyetemen, az volt az utolsó olyan időszak, hogy minden neurológus általában pszichiátriai szakvizsgát is szerzett, és fordítva.

− Szűcs Attila professzor úr alapította a kecskeméti osztályt, aki az államvizsga-bizottság tagja volt, és a vizsga után felajánlotta, hogy csatlakozzak az osztályhoz. Karizmatikus személyisége, hatalmas tudása és a modern koncepció alapján kialakított osztálya nagyon meghatározó volt döntésemben, hogy csatlakozzak. Még az orvosi egyetem előtt megfordult a fejemben, hogy pszichológus legyek, de végül is a pszichiátriában ért össze az orvoslás és a lélek gyógyítása − mondta a pályáját befolyásoló kezdeti hatásokról a főorvos, aki már korán érzékenyen figyelt a pszichiátriai betegséggel élőket, és az őket gyógyítókat érő stigmatizációra. 

− Fiatal orvosként volt lehetőségem egy nemzetközileg is elismert szakembertől tanulni, amikor Norman Sartorius által szervezett kurzuson vettem részt még a 90-es évek végén. 

Ott nagyon sokat foglalkoztunk azzal, hogy hogyan stigmatizálja a társadalom a pszichiátriai betegséggel élőket, illetve hogyan stigmatizálják magukat a betegek. És azok is stigmatizálódnak, akik a betegekkel foglalkoznak − mondta Máttyássy Adrienn.

Antistigma: egyedülálló program

Munkatársaival közösen megalkották az országosan is egyedülálló Antistigma programot, aminek keretében számos rendezvényt tartottak tavaly. A program üzenete, hogy aki pszichiátriai betegséggel él, annak a betegség nem az egyetlen meghatározó tulajdonsága, hanem emellett nagyon széles skálát lefedő értékeket képviselhet a személyisége, és élete. Ennek része volt egyebek mellett a pszichiátriai ellátásban lévők művészeti alkotásainak kiállítása és az Ifjúsági Otthonban megrendezett nagysikerű 24 órás élményfestés.

Máttyássy Adrienn hangsúlyozta, hogy az egyszeri kampányok nem érik el a kívánt hatást, ezzel szemben a folyamatos jelenlét és információátadás képes a kellő szemléletformálásra, ezért idén is folytatják a programok sorát: lesz kiállítás, élményfestés, és mentális egészségnapot is szerveznek egy program keretében.

A betegellátásban végzett munka csapatmunka

Mint fogalmazott, az Év embere jelölést nem személyének, hanem mint a Pszichiátriai Osztály képviselőjének tulajdonítja. − A betegellátásban végzett munka nem egyéni, hanem csapatmunka, ugyanúgy, mint az Antistigma programok megvalósítása sem az én érdemem, hiszen az mindannyiunké − hangsúlyozta a főorvos, hozzátéve: a pszichiátriai betegséggel élők elfogadásához járulhat hozzá az, hogy egy pszichiáter is a jelöltek között szerepel. 

Máttyássy Adrienn azt is kiemelte, hogy a mentális betegségek a társadalom sokkal nagyobb részét érintik, mint azt gondolnánk, mert minden nyolcadik ember érintett. 

Ezért munkájukkal nem csak egy szűk réteg érdekeit képviselik.

A főorvos bevallása szerint valódi hivatásként tekint a gyógyításra, ezért nem teszi le a munkát akkor sem, amikor kilép a kórházból. Nagyon sok időt tölt azzal, hogy lépést tartson  a szakirodalommal, vagy egy-egy beteg kezeléséhez kidolgozza az optimális kezelési programot. Férje szintén pszichiáter, egyetemi tanszékvezető, így otthon is sok szó esik a szakmáról. −Életem sarokköve, hogy olyan házasságban élek, melyben mindig számíthatunk egymásra mind a magánéletben, mind szakmai szempontból. Minden szabadidőnket a családdal töltjük, a férjem és két csodálatos gyerekem nyújt valódi feltöltődést − mondta Máttyássy Adrienn.

Szavazzon az Év emberére!

Az online szavazás során február 14-én 10 óráig tudják olvasóink leadni a szavazatokat. Egy jelöltre egy napon egy e-mail címről csak egy szavazatot adhatnak le, de több jelöltre is szavazhatnak. A szavazási oldalon a szavazatszámok nem lesznek láthatók. A legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét a szavazás lezárása után a baon.hu oldalon és a Petőfi Népében is közzétesszük.

Az Év emberére itt szavazhat! 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában