Baon podcast

2024.02.11. 20:17

30 éves lett a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola – beszélgetés Patkós Lászlóval – podcast

A 30 éve alapított Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola jelenéről és múltjáról beszélgetett Patkós László grafikusművész a Hír FM kecskeméti adásában Vizi Zalán szerkesztő-riporterrel.

Sebestyén Hajnalka

Patkós László grafikusművész

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Mint arról már korábban hírportálunk is beszámolt: a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskolát 1993-ban alapították. Mára négy műhelyből álló intézménnyé gyarapodott, ahol az érdeklődő gyerekek, fiatalok és felnőttek délutános képzésen ismerkedhetnek a különböző képzőművészeti mesterségekkel. Leginkább általános- és középiskolás növendékek járnak a szabadiskolába, de vannak fiatal és kevésbé fiatal felnőttek is. 

A négy műhely közül az első az alapítástól működő rajz-festő osztály, melyet Bruncsák András, az iskola alapítója vezet. A hagyományos rajz mellett a festői, festészeti szemlélet, a festői látásmód a meghatározó az oktatás során. Patkós László 1995-ben lépett be, műhelye rajz és sokszorosító grafika profilú. Ebben a műhelyben is rajzolnak, de leginkább a sokszorosító grafikával, rézkarccal, linóval, papírmetszettel foglalkoznak. Az építész osztályt Vass-Eysen Ervin vezeti, az alakrajz osztályt pedig Csörgő Tamás.

A beszélgetés során kitértek a 30 év mérföldköveire is. Ennek kapcsán Patkós László kifejtette: 

Az a nagy siker, hogy 30 év alatt négy osztállyá bővültek, és az oktatás folyamatos. Átlagosan 50-60 diákkal dolgoznak, néhányan több műhely tagjai. 

Minden évben van év végi kiállításuk a jelenlegi tanítványokkal a könyvtárban. A 15, 20, 25 és most a 30 éves jubileumi nagy tárlaton régi tanítványokat is meghívtak, akik egy-egy saját alkotással járultak hozzá a kiállításhoz. Így volt ez a 30 éves tárlaton 2023 decemberében.

Patkós László elmondta: a korábbi tanítványok közül sokan maradtak a képzőművészeti pályán, és szép sikereket értek el. Van közöttük építész, festőművész, restaurátor, mérnök, szobrász, szóval nagyon széles a paletta. 

Az interjú további részében Patkós László mesélt saját művészeti életútjáról, oktatói pályafutásáról. 

A részletekért hallgassa meg a beszélgetést!

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában