KNP

2024.01.22. 19:30

Több mint 280 millió forintból ökoturisztikai fejlesztés valósult meg Bugacon

Lezárult a természeti, kulturális és történelmi örökségeink bemutatását, fogadótér kialakítását célzó projekt Bugacon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál. A fejlesztés 286,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg. Különböző programok szervezését és lebonyolítását segíti a Bugac térségébe érkező látogatók számára a projekt keretében megvalósított Puszta Kapuja Információs Központ, amely fogadó- és bemutató épületként is szerepet tölt be – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a knp.hu oldalon.

Tapodi Kálmán

A Puszta Kapuja Információs Központ épülete a Karikás Csárdával szemben található Bugacon

Fotó: Varga Péter / knp.hu

Bócsa-Bugac buckavilága a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb, és domborzatát tekintve is legváltozatosabb része. A területen két nagy buckavonulat húzódik végig, a buckasorokat északkelet felől a bugaci puszta váltja fel. A projekt keretében megépült Puszta Kapuja Információs Központ – nevéhez híven – valóban a bugaci puszta kapuja, innen lehet eljutni a nemzetközi szinten is ismert élőhelyre. Segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a homokpuszták világába, a táj történetébe, változásaiba, a múltban itt élt emberek hétköznapjaiba. Arra is választ kaphatnak, miért lettek az itteni homokterületek természetvédelmi oltalom alá helyezve és miért váltak a Natura 2000 hálózat részévé – olvasható a közleményben.

Az épületben két kiállítási egységet alakítottak ki interaktív elemekkel dúsítva. A „Pásztorélet” című az egykori pásztorvilágot mutatja be. A külterjes állattartás évszázadokon keresztül hatással volt a tájra, ami nagyban befolyásolta a terület ökológiai viszonyait. A „Bugaci buckák között” című kiállítás átvezet minket a pusztai természetbe, közelebb hozza a közönséghez a puszta különleges élővilágát, felvillantja ennek a rendkívüli, változatos ökoszisztémának az értékeit.

Az információs központ kertjében kültéri játékok is találhatók
Fotó: Kiss Mónika/knp.hu

Az információs központ kertjébe rovarhotelt, több játékot, például egy ökológiai társasjátékot helyeztek. A Pásztormúzeumhoz vezető földút mellett pihenőhely készült, további ismereteket adva a puszta növény- és állatvilágáról, a Pásztormúzeumnál pedig fotópont található. Az 1100 m hosszú Boróka tanösvény is kiegészült új információs táblákkal és élményelemekkel, mint például erdei xilofon és játéktávcső. A projektből készült kültéri helyszínek már látogathatók, a Puszta Kapuja Információs Központ idén tavasszal nyitja meg a kapuit.

A Pásztormúzeumhoz vezető földút mellett pihenőhely készült, ismertető táblákkal a puszta növény- és állatvilágáról
Fotó: Kiss Mónika/knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában