Hunyadivárosi Közösségi Ház

2024.01.18. 13:36

Szakmai napot tartottak a Zöld Óvodák számára Kecskeméten – galériával, videóval

A Kecskeméti Corvina Óvoda Ifjúság Úti Óvodája szakmai napot szervezett a Bács-Kiskun vármegyében működő Zöld Óvodák számára. A rendezvénynek a Hunyadivárosi Közösségi Ház adott otthont.

Lizik-Varga Katalin

A kicsik egy bábelőadáson vehettek részt, melyen megismerhették a környezeti problémákat

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az alkalmat Fodorné Ivony Zsuzsanna, a Corvina Óvoda Ifjúság Úti Óvodájának az intézményvezető-helyettese nyitotta meg. Beszédében örömét fejezte ki, és megköszönte a Zöld Óvoda címmel rendelkező intézmények képviselőinek, hogy időt szántak az alkalomra és fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a képzésen. Mint mondta, több mint 10 intézmény képviselője jött el a szakmai napra.

Az intézményvezető helyettes hírportálunknak kifejtette, hogy a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatának koordinálásáért jelen pillanatban az Energiaügyi Minisztérium felel.

Mint mondta, óvodájuk 2006-tól működik a hálózat egyik bázisintézményeként. Hozzátette, hogy először több vármegye Zöld Óvodája tartozott hozzájuk, egy kis átalakulást követően pedig jelenleg a Bács-Kiskun vármegyében működő Zöld Óvodák környezettudatos szemléletének megalapozását és fejlesztését végzik nagy odaadással.

Ezért szervezték meg ezt a képzést is, melyet a Hunyadivárosi Közösségi Házban tartottak 2024. január 18-án.

A szakmai nap első részében a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület tartott interaktív módszertani előadást a megjelent óvodapedagógusoknak. A résztvevők az alkalmon megismerhették az ökológiai szemlélet által vezérelt bábos foglalkozás gyakorlatát.

Később pedig a gyakorlati rész megismerése következett, melyben a Corvina Óvoda Ifjúság Úti Óvodája gyermekei is segítettek. A kicsik egy bábelőadáson vehettek részt, melyen megismerhették a környezeti problémákat.

A bábelőadás szereplői Mimó, Csipek és a barátaik a környezeti és természeti értékek fontosságára, valamint az egyéni cselekvés jelentőségére hívták fel a figyelmüket, mindezt természetesen játékosan, a mindennapi tevékenységeket bemutatva, szinte észrevétlen módon tették.

A mesével, játékkal, bábokkal fűszerezett bábos öko-mesekuckó elvarázsolta a kicsiket zöld gondolatokkal, eközben a résztvevő óvodapedagógusok pedig megfigyelhették a bábos foglalkozás módszertanát.

A Bábozd Zöldre Egyesület többek között kisgyerekeknek szóló, élményközpontú, környezeti nevelési programokat szervez, meseösvényeket épít – mondta Rácz Tímea az egyesület operatív vezetője. Hozzátette: meséket írunk, bábozunk, játékokat készítünk és rengeteget játszunk a gyerekekkel.  

Az operatív vezető kifejtette, hogy programjuk keretében, melyet az Energiaügyi Minisztérium támogat, a Kecskeméti Corvina Óvoda Ifjúság Úti Óvodája, mint bázisintézmény, egy szemléletformáló eszközcsomagot is kap, melyben könyvekkel és bábokkal gazdagodhatnak, valamint összesen három szemléletformáló foglalkozás megtekintésére is jogosultak.

Rácz Tímea szerint élménydús örömteli és egyben fontos feladat környezeti nevelési programokkal formálni a gyermekek és a jövő generáció szemléletét.

– A gyerekeken keresztül tudjuk elérni azt a fejlődést és változást, amire óriási szükség van a környezetvédelemben – zárta gondolatait az operatív vezető. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában