Találkozó

2023.12.12. 16:03

Pusztai Andrea írónő volt a vendége a szabadszállási könyvtárnak

Irodalmi rendezvényt tartottak a minap a Szabadszállási ÁMK Városi Könyvtár és a Kultúrkapocs Egyesület közös szervezésében. A meghívott vendég Pusztai Andrea író volt, akinek nevéhez fűződik többek között a Bizánc trilógia, de a történelmi mellett a fantasyt, a sci-fi és a misztikusabb témák sem állnak tőle messze. Az írónő a közönségtalálkozón mesélt jelenlegi munkájáról, filmekről, a forgatókönyv írásáról.

Gulyás Sándor

A képen (jobbról – balra) Pusztai Andrea írónő és Sallai Szilvia az est moderátora

Fotó: Vass Roland

A találkozó elején elsősorban a fantasztikus írások kerültek szóba, a készülő fantasy regényeiről is mesélt az alkotó. A legtöbben mégis arra voltak kíváncsiak, mikor készül el az Árpád-házi királynékról szóló történelmi regénysorozat első kötete, hiszen Andreát ma inkább történelmi regénytrilógiája: a Bizánc kötetek alapján ismerik. Az írónő biztosította a közönséget arról, hogy a történelmi téma előtérben maradt, a munka azonban nem csupán a szöveg megírásából áll. Egy ilyen horderejű munka jelentős felkészülést is igényel. A kiadó kérésére a sorozatban előtérbe kerülnek majd a női nézőpontok. Jelenleg és a közeljövőben ezek a kötetek készülnek, de Pusztai Andrea annyit elárult még a történetről, hogy Emese alakjával kezdődik a Turul házi nők sorozata a tőle megszokott nyersességgel és érzékenységgel. 

Fotó: Vass Roland

Szó esett még filmekről, forgatókönyvírásról, az Ilion Íróklubról, ahol az írónő tanulni vágyó szerzőket készít fel, de érintették azokat kérdéseket is, hogy mennyire fontos rendezetten gondolkodni és fegyelmezetten dolgozni egy regény megírásán. Andrea elárulta, hogy milyen írói fogásokkal dolgozik, mit tart szem előtt az írásban és igazából miért lenne fontos mindenkinek naplót írnia, ahogy anyáink tették régen.

A közelmúlt történései kapcsán derült fény arra is, hogy idén jelent meg a GABO Könyvkiadó gondozásában a „Az év science-fiction és fantasy novellái” című antológiasorozat következő darabja, melyben az írónő Inverzitás című novellája is szerepel több kitűnő magyar szerző mellett. A történet egy érdekes kérdést taglal, és bemutatja azt a jelenséget, amikor éppen azzal idézzük elő egy hiba megoldhatatlanságát, hogy meg akarjuk oldani. 

Végül a közönség soraiból is elhangzott több érdekes kérdés, melyekre az írónő készségesen válaszolt, az eseményt dedikálás zárta.

Fotó: Vass Roland

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában