Bács-Kiskun

2023.12.31. 14:50

Országos Vízügyi Főigazgatóság: az óév utolsó napján a dunai árhullám is „búcsúzik"

A karácsonyra érkezett dunai árhullám vasárnap reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött, és várhatóan elhagyja az országot, így az újév első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Tapodi Kálmán

Így változott folyóink vízállása

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A nemzeti hírszolgáltatóhoz eljuttatott közleményében hozzátették, az elkövetkező napokban a Duna magyarországi szakaszán további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat hydroinfo.hu oldalán közzétettek szerint Bajánál az év utolsó napjának reggelén 800 cm körüli volt a vízállás, de ott is megkezdődött az apadás.

Jövő szombatig nagyobb mennyiségű csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna, a Dráva, a Felső-Tisza és a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható, máshol általában 10-30 milliméter összcsapadék eshet; a napi középhőmérséklet a vízgyűjtő területeken többnyire 0 Celsius-fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani. Ahol még érvényben van az árvízvédelmi készültség, ott a vízügyesek nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről – tudatta az OVF.

Kitértek arra is, hogy a Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, a Tisza Szegednél hétfőn megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter). Tisza áradása miatt vasárnap 18.30-kor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot – közölte a város önkormányzata. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. A Tisza szegedi szakaszán az elsőfokú készültség 650 centiméteres vízszint esetén lép életbe.

Forrás: hydroinfo.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában