Kiskunhalas

2023.11.24. 09:01

Novák Katalin: Bátor, hazaszerető emberekre van szüksége az országnak – galériával, videóval

Felértékelődött a rend és a biztonság szerepe, mindenki arra vágyik, hogy a saját családját biztonságban tudhassa. A kormány is szeretne minden magyar embert biztonságban tudni, és ebben számítanak a kadétokra is – monda Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának kadétjainak fogadalomtételén. Az államfő úgy fogalmazott, hogy olyan hazaszerető emberekre van szükség, akik, ha úgy alakul, a hazájukat saját életük árán is megvédik. Egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy erre a valóságban soha ne legyen szükség.

Pozsgai Ákos

Novák Katalin köztársasági elnök a halasi kadétok fogadalomtételén is részt vett

Fotó: Pozsgai Ákos

Az államfő háromnapos Bács-Kiskun vármegyei tartózkodása során látogatott el Kiskunhalasra. Csütörtök délután négy óra előtt nem sokkal gördült be az elnöki konvoj a Dékáni-technikum elé, ahol Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Papp Gyula főigazgató, Molnár Nándor igazgató, Vezdán Csaba rendész-honvédelem-közszolgálat szakmacsoport vezetője és Kun Szabó István vezérőrnagy, a Sándor-palota Honvédelmi Igazgatóság igazgatója fogadták a köztársasági elnököt. 

Az iskola sportcsarnokában tartott fogadalomtételen részt vett Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humán politikáért felelős helyettes államtitkára, Kovácsné Szekér Enikő, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára, Takács Attila Géza vezérőrnagy és Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is.

A kilencedik évfolyamos kadét század ünnepélyes fogadalomtétele után Novák Katalin arra emlékeztetett, hogy a közelmúltban készítettek egy felmérést Európa országaiban arról, hogy az emberek hajlandóak lennének-e az életük árán is megvédeni a hazájukat. A felmérés eredménye szerint az országok többségében a felét sem érte el az a szám, ahol igennel válaszoltak a kérdésre, annak ellenére, hogy csak elméletben kellett volna igennel válaszolni. Novák Katalin szerint a most fogadalmat tett kadétok máris többet tettek a hazájukért. – Tulajdonképpen erre a kérdésre máris igennel feleltek. Még akkor is, ha az önök fogadalmában a tisztavatással ellentétben tételesen nem szerepel az a mondat, hogy a hazámat akár életem árán is megvédem – fogalmazott az államfő, aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy akkor lesz igazán biztonságban Magyarország, ha erre a kérdésre mindenki jó szívvel igennel tud válaszolni.

Emlékeztetett, hogy háború van a közvetlen szomszédunkban, háború van a Közel-Keleten, délen pedig folyamatosan ostromolják a határainkat az illegális bevándorlók, ezért most is védenünk kell a határainkat, jobban, mint korábban. – Felértékelődött a rend és a biztonság szerepe, mindenki arra vágyik, hogy a saját családját biztonságban tudhassa. A kormány is szeretne minden magyar embert biztonságban tudni, és ebben számítanak a kadétokra is – mondta a köztársasági elnök, aki szerint hazaszerető emberekre van szükség, akik, ha úgy alakul, a hazájukat saját életük árán is megvédik.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Sándor-palota Honvédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy a jelenlegi háborús időszakban a béke megőrzéséhez erős és felkészült honvédségre van szükség. Kifejtette: a honvéd kadét program célja, hogy a honvédelmi nevelésen keresztül megtalálja azokat a fiatalokat, akik fontosnak érzik a honvédelem és a haza védelmének ügyét. – A jövő Magyarországa ugyanis a haza ügye iránt elkötelezett fiatalok kezében van – tette hozzá.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint az intézményben folyó magas szintű képzést bizonyítja, hogy a köztársasági elnök is jelenlétével tisztelte meg a fogadalmat tevő kadétokat. – A Dékáni-technikumban tartott első fogadalomtétel alkalmával Kiskunhalas ismét felkerült a magyar honvédség utánpótlásnevelő térképére, most biztonsággal mondható, hogy hogy ott vagyunk a térképen és az elsők között – mondta a főigazgató, aki szerint az elért kiváló tanulmány és versenyeredmények bizonyítják ezt.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában