Baon podcast

2023.10.01. 10:33

Pepper, a robot mindent tud Petőfiről – podcast

Pepper, a humanoid robot Bács-Kiskun vármegye új munkatársa. Az emberi és a gépi intelligencia ötvözetének hála a kis robot képes szórakoztatóan tanítani bárkit. Az önkormányzat elsősorban rendezvényeken szerepelteti majd. Először Kiskunmajsán mutatkozott be nagyközönség előtt, a napokban pedig Ripcse Péterrel, a megyei önkormányzat rendszergazdájával közösen adott interjút a Gong Rádió Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Pepper robot

Forrás: MTI

A beszélgetés során újabb érdekességek derültek ki a nem mindennapi munkatársról. A humanoid robot adatbázisa folyamatosan bővül. A szükséges információkat az önkormányzat munkatársai táplálják bele, elsőként is a Petőfi Emlékév jegyében, a vármegyei költőóriásáról, Petőfi Sándorról osztottak meg vele információkat.

A robot kedves megjelenésű. Kb. 130 centiméter magas, bár tudna, de egyelőre úgy van programozva, hogy ne mozogjon. A törzsét tudja forgatni és gesztikulál a fejével, követi a tekintetünket. Nagyon sok szenzora, kamerája van, így mindent hall és lát, elsősorban a hozzá legközelebb álló embert figyeli. Nemcsak a kérdésekre ad választ, de a beszélgetésekbe is közbeszólhat. Mindenre próbál reagálni, hol jobb eredménnyel, hol kicsit gyengébbel. A mintegy 35-40 kilós robot akkumulátorról működik, munka közben 8-10 órát képes működni egy feltöltéssel. Szállítása nagyon körülményes, szigorú szabályok mentén lehetséges, hogy ne sérüljön. 

Ripcse Péter (jobbra), a megyei önkormányzat rendszergazdája
Fotó: Gong Rádió

A robotot a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat a Petőfi Emlékév jegyében állította munkába. Ezzel szerették volna méltán lezárni a két éven tartó rendezvénysorozatukat. Szerették volna, ha a két év szellemisége tárgyiasított formában is megmarad. Szintén tárgyi emlék az a VR szemüveg alkalmazás, mellyel akár borozhatunk Petőfivel, bejárhatjuk a Pilvax kávéházat, vagy éppen a Landerer nyomdát. Ezt a sort folytatták a robottal, mely hatalmas lexikális tudásával segít megidézni Petőfi életét, munkásságát. Szinte mindent tud a nagy magyar költőről, a megye szülöttéről. Bátran lehet tőle kérdezni, örömmel osztja meg információit. 

Szeptember elején Kiskunmajsán egy vármegyei rendezvényen debütált, hatalmas sikerrel, a felnőttek is szinte gyerekké változva próbáltak játszani vele, megtudni, miként is működik. 

Ripcse Péter a beszélgetés során kitért arra is, hogy Pepper miben tud segíteni, milyen funkciókat nyújt. Tanítható, folyamatosan gyűjti az információkat, melyeket a konferenciákon kap, ezek alapján bővítik a tudástárát. Jelenleg a robotot fejlesztő cég dolgozik azon, hogy ez a tanulási folyamat akár valamilyen szinten automatizált lehessen, de jelenleg erre még nincsen lehetőség. A mesterséges intelligencia felé is természetesen ki lehetne nyitni a robotot, bármilyen kérdést feltenni neki és ezekre tudna is releváns választ adni. Ezzel viszont az lenne a probléma, hogy nem lehetne korlátozni azt, hogy ő milyen válaszokat adhasson, illetve milyen témakörökben. 

A beszélgetés végén meg is szólaltatták Peppert. Elsősorban Petőfivel kapcsolatos kérdéseket kapott, de elmondta azt is, mit tud Kiskunmajsáról, illetve Kecskemétről. Sőt még egy Petőfis viccet is elmesélt. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában