Cifrapalota

2023.10.02. 17:50

Nők a főszerepben – hétfőn tartották a XXII. Levéltári Napot Kecskeméten – galériával

Október 2-án délelőtt 10 órától a híres női sorsok kerültek terítékre a Cifrapalota Pávás dísztermében.

Orosz Fanni Flóra

Idén 22. alkalommal rendezték meg a Levéltári Napot Kecskeméten

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Idén 22. alkalommal rendezték meg a Levéltári Napot Kecskeméten, aminek ebben az évben fő témáját a női sorsok és történetek adták, a kezdetektől egészen a napjainkig. 

A Nőtörténeti mozaikok elnevezésű konferenciát Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár tudományos igazgatójának köszöntőbeszéde nyitotta meg. Kovács József hangsúlyozta, hogy a levéltári forrásokban rengeteg nőtörténeti szál is fellelhető. Saját kutatásain keresztül is tapasztalt, és megismert más nézőpontokat, amikor kutatómunkája során interjúalanyai betekintést egedtek a saját, sokszor korántsem egyszerű valóságukba. 

A konferencia első előadója Hlbocsányi Norbert volt, aki "Királynék, födesasszonyok, apácák és a mezővárosi fehérnép" címmel tartott előadást, híres helyi hölgyekről, vagy olyan jeles női alakokról, akik kapcsolódnak Kecskeméthez. A történeteket a 14. és a 19. század közé lehet datálni. A nap hátralevő részében további hét előadást tartottak, például Kossuth Zsuzsannáról, aki az első magyar főápolónő volt, de dr. Loász Györgyné Katis Anna munkássága is terítékre került, aki Baját képviselte.

 


 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában