Energetikai fórumsorozat

2023.10.29. 17:54

Koncz Zsófia: A földgáztárolók töltöttsége 97 százalékos – galériával

A Bács-Kiskun vármegyei települések polgármestereinek tartott fórumot Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára Kiskunhalason, a Hirling József Lovaspark konferenciatermében. A szaktárca és az MVM annak érdekében indított energetikai fórumsorozatot, hogy a kistelepülések vezetőivel is egyeztetni tudjon a Magyarországot érintő energetikai kérdésekről.

Pozsgai Ákos

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára

Fotó: Pozsgai Ákos

A fórum elején Bányai Gábor fejlesztésekért felelős kormánybiztos, a kiskunhalasi 5. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy Európa országai rettegnek az utóbbi két évben kialakult energiahelyzet miatt. – Komoly kérdés, hogy lehet ebből az energiaválságos helyzetből kiszabadulni, hogy lehet kiváltani azokat a külföldről érkező energiaforrásokat, amelyek Magyarországot is védtelenné teszik, és hogyan lehet minél inkább függetlenedni. Az energiaárak elszabadulása nagyon nehéz helyzetbe hozta a vállalkozások és a gazdaság mellett a települési önkormányzatokat is – hangoztatta a politikus.

Koncz Zsófia hangsúlyozta, hogy az energiaválság idején a kormány senkinek sem engedte el a kezét. A magyar családokat úgy védi a kormány, hogy fenntartotta a rezsicsökkentett sávot, amivel az Európai Unió legalacsonyabb gáz- és áramárait fizetik. Kiemelte: a vállalkozásoknak különböző konstrukciókkal segítettek, emellett folyamatosan egyeztettek a helyi önkormányzatokkal. Az ő kezdeményezésükre több intézkedést is be tudtak vezetni, és e közös gondolkodás folytatásaként jött létre az energetikai fórumsorozat.

Hozzátette: a veszélyek korát éljük, háborús helyzet van, amire olyan szankciós intézkedéseket vezettek be a világban, amelyek nyomán energiaválság alakult ki. A magyar kormány azért döntött az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozása mellett, hogy az energiaválság okozta helyzetre válaszokat adjon. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a néhány napja kezdődött fűtési szezonban is maradnak a rezsicsökkentett árak, a földgáztárolók töltöttsége pedig 97 százalékos. Mint fogalmazott, a kormány biztosítani tudja a Rezsivédelmi Alapot, az önkormányzatokat pedig az idén 76 milliárd forinttal támogatta. Elmondta azt is, hogy a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok rezsiterheit egy ennél is nagyobb összegben kívánja segíteni a kormány.

Koncz Zsófia szólt arról is, hogy útnak indul a Napenergia Plusz Program, ennek keretében 75 milliárd forintot osztanak szét. Kifejtette: a kormány olyan háztartási kiserőművek létesítéséről döntött, ami nemcsak a napelemek telepítését, hanem az energiatárolást is magában foglalja. Ezért olyan pályázatot írnak ki, amely támogatja a családok számára az általuk megtermelt zöldenergia felhasználását és tárolását is. A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65 százalékát fedezi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában