Kecskemét

2023.10.09. 18:43

Hazánk első űrhajósa is előad majd az első TEDxNeumann konferencián – galériával

A kecskeméti Neumann János Egyetem idén először rendezi meg a TEDxNeumann konferenciát, melyen az egyetemen hallgató és előadó szakemberek, valamint ismert hazai és nemzetközi kutatók és vállalkozók egyaránt előadnak majd.

Orosz Fanni Flóra

Érdekes és izgalmas programokkal készülnek a Neumann János Egyetemen

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, mely 40 éve indult Kaliforniából, és mára világszerte fogalommá és számos világméretű kezdeményezés táptalajává vált. A TEDx program az önálló helyi szervezésben megvalósuló, TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte.

A hétfői tájékoztatón köszöntőt mondott többek között Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetem Konzisztóriumi Elnöke, dr. habil Fülöp Tamás, az egyetem rektora, és Megyeri Szabolcs, az egyetem a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar előadója is.

Csizmadia Norbert hatalmas lelkesedéssel várja a páratlan és világszínvonalú rendezvényt: „A világ minden tájáról, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Koreából, Nagy-Britanniából, Indiából és természetesen a Neumann János egyetem jelenlegi és volt diákjai is együtt szerepelhetnek. A TEDxNeumann fő szlogene a „jelen bajnokai, a jövő hősei”. Nagyon izgamas találkozások lesznek. Hazai és nemzetközi generációs találkozások. Ez egy olyan program, amely a jelenben játszódik, de a jövőről szól. Az a fontos, hogy a Neumann János Egyetem felkerüljön arra a nemzetközi térképre, ahol a legjobb egyetemek szerepelnek, ehhez pedig szükségesek nemzetközi programok és ezért is vagyunk büszkék a TEDxNeumann konferenciára."

Csizmadia Norbert, a kuratórium elnöke 
Fotó: Orosz Fanni Flóra

Az egyetem rektora, dr. habil Fülöp Tamás arról beszélt, hogy számos olyan eredmény született már az egyetemükön, amely valóban nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, ebben a speciális környezetben pedig úgy gondolja, hogy ez egy nagyszerű lehetőség, hogy valóban fölhelyezzék a térképre az egyetemüket, és valóban letegyék névjegyüket ezekkel az előadásokkal. 

− Én azt gondolom, hogy minden egyes előadást éppen a tudományos profilnak és az egyetem kutatás-innovációs portfóliójának megfelelően azokat a témaköröket veszi elő, amiben valóban jók vagyunk: legyen az az anyag-technológia, legyen az a hidrogén-technológia vagy éppen a mesterséges intelligencia 

− fogalmazott.

Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti egyetem rektora
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A november 10-ei előadók listájában szerepel Megyeri Szabolcs neve is, aki néhány évvel ezelőtt a Neumann János Egyetemen szerezte meg diplomáját, mára pedig hazánk egyik legismertebb kertész-bloggere lett. Ezentúl első űrhajósunk, Farkas Bertalan, a MüPa tervezését és az Operaház felújítását végző Zoboki Gábor, a sikeres mentor és befektető Balogh Petya, Dr. Dörfler Viktor, a mesterséges intelligencia professzora és Dudás Viktor filmszakértő éppúgy előad majd, mint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, Hussain Almahmoudi, a sharjahi innovációs park vezetője, Meizl Zita HR- és kommunikációs vezető, Mandeep Rai nemzetközi értékszakértő, Granát Marcell adattudós, Dr. Berczeli Miklós kutató, Göcs László informatikai szakértő, Kis Dávid, az NJE Hidrogéntechnológiai Tudásközpontjának igazgatója és Szabó Lóránt, az NJE MI Tudásközpontjának igazgatója. 

A rendezvény előadói között szerepelnek még továbbá az NJE koreai partnerintézményeinek vezető okosváros- és hidrogéntechnológiai szakértői is: Ellie Meekyung Lee és Hankwon Lim professzor.

Az előadások mellett a rendezvény célja kulturális élményt kínálni a látogatóknak, így november 10-én a TEDxNeumann izgalmas pódiumbeszélgetésekkel, képzőművészeti bemutatókkal, interaktív VR szobával, tőzsdeszimulációs workshoppal, innovatív közlekedési eszközök bemutatójával és egy egyedülálló, Neumann János eredeti leveleiből összeállított kiállítással is várja résztvevőit.

A rendezvény által kínált művészeti események között szerepel a többek között a Magyar népmesék és a Vizipók-csodapók animációs sorozatokról ismert Kecskemétfilm stúdió bemutatása, a Barabasi Lab “adatista” Nature 150 sorozatának közszemlére tétele, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió bemutatkozása, a K-Arts művészeti alapítvány műtárgyainak testközelbe hozása, a Kecskemét City Balett táncosainak szereplése, valamint az első számú kockázat-kutató ázsiai egyetemi központ, a szingapúri IPUR “RiskTalk” batik-műalkotásának hazai bemutatója.

A rendezvény időpontja: 2023. november 10.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában