Kecskemét

2023.10.06. 16:42

Az élelmiszer-termelésre is megoldást kerestek a Precíziós Mezőgazdasági Konferencián – galériával

A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara rendezi – a Neumann-emlékév 2023 keretében – a Precíziós Mezőgazdaság Konferenciát Kecskeméten, az egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán, mely egyben a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karnak az otthona is. Az eseményen szakmai programokkal, aktuális témákkal, hazai előadókkal, a tapasztalatcserének helyt adó műhelymunkákkal várták a precíziós gazdálkodás jelenlegi és jövőbeli szereplőit.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A konferencia megnyitója reggel 9-kor kezdődött, ami után plenáris előadásokat követhettek nyomon. A megnyitón elsőként dr. Palkovics András dékán mondott beszédet, aki néhány gondolatban foglalta össze az egyetem idei sikereit, többek között kiemelte, hogy idén 260 hallgató kezdte meg tanulmányait a Vidékfejlesztési Karon, ami minden eddigi számot túlszárnyalt.

Őt követte az egyetem rektora, dr. habil Fülöp Tamás, aki köszöntőjében büszkén mesélte, hogy idén több, mint kétezer hallgató kezdte meg az egyetemenen felsőoktatási tanulmányait, ami hatalmas öröm és büszkeség az iskola életében.

– Egyetemünk számára hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen rangos konferenciának adhatunk otthont. Pontosan látjuk azt, hogy a XXI. századi globális kihívások között az energiafüggetlenség mellett a másik ilyen rendkívül fontos kihívása az életünknek az élelmiszer-termelés lesz. A mai konferencia alapvetően azokat a kérdéseket fogja boncolgatni, amelyek talán a leglényegesebb részei a megújulásnak – mondta dr. habil Fülöp Tamás.

A résztvevőket végül Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke köszöntötte néhány gondolattal. Kiemelte, hogy a gazdákról, azokról, akik ténylegesen kint vannak a földeken, sosem szabad megfeledkezni, hiszen az igazi tudás, az igazi tapasztalás tőlük indul.

A nyitóbeszédeket plenáris előadások követték. Dr. Riczu Péter a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási rendszeréről, dr. Pajor Gábor Az állattartási- és tenyésztési folyamatok, valamint a döntéshozatal támogatása digitális, IKT és precíziós megodásokkal címmel tartott előadást. Máté András Mit tehetünk a beporzókért, a fenntartható földművelésért, gazdálkodás mellett? témában, míg Hunyadi István a drónok mezőgazdasági használatának jogi szabályozásáról, Restás Ágoston pedig a drónok lehetséges használati területeiről szólt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában