Program

2023.10.24. 07:00

A Rákóczi-kultuszról is szó lesz a megemlékezésen

Október 27-én, pénteken koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeznek meg Rákóczi Ferencről, majd előadás keretében idézik fel a fejedelem kecskeméti kultuszát.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Kecskeméten, a Katona József Emlékház baráti köre, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság közös két programot szervez október 27-én, pénteken a Rákóczi Ferenc emlékére. A dátum apropója: 1906-ban október 27-28-án hozták haza a II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait. Kecskeméten is ünnepség keretében fogadták a hamvakat szállító vonatot.

Október 27-én, pénteken 13 órakor először megemlékezést és koszorúzási ünnepséget tartanak II. Rákóczi Ferenc tiszteletére a Pálfy Gusztáv szobrászművész által készített emléktáblánál, Kecskeméten, a Rákóczi út 18. számnál. A megjelenteket köszönti: Székelyné Kőrösi Ilona, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület elnöke. Beszédet mond: Kenyeres Dénes ny. alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület kecskeméti szervezetének elnöke. A műsorban közreműködik: Ádám András, a Honismereti Egyesület vezetőségi tagja. A hangulatot emeli Szabó Sándor tárogatóművész műsora. 

Ezt követően a megemlékezés 14 órakor egy előadással folytatódik. A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon épületében Rákóczi-kultusz Kecskeméten címmel tart előadást Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus. A program további részében beszámolót ad az Országos Honismereti Akadémia rendezvényeiről Ádám András helytörténeti kutató. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság eseményeiről pedig maguk a tagok számolnak be. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában