Ünnepség

2023.10.13. 19:58

100. születésnapján köszöntötték Rózsika nénit Ballószögön – galériával, videóval

Kevesen mondhatják el magukról, hogy egy 100 éves társaságában ünnepelnek. Ballószögön pénteken a család, barátok és szomszédok együtt köszöntötték fel Lajos Lászlóné Rózsika nénit 100. születésnapja alkalmából. A hangulatos eseménynek a faluház nagyterme adott helyet.

Sebestyén Hajnalka

Középen az ünnepelte, Lajos Lászlóné Rozika néni és két lánya, Kasztl Antalné Lajos Marika (balra) és Deliné Lajos Rózsa (jobbra)

Fotó: Bús Csaba

A nagy számban megjelent vendégeket Rózsika néni unokája, Kasztl Tünde köszöntötte. Felelevenítette a 100 éves ünnepelt életútját egy képes videó segítségével. 

Faragó Rozália néven 1923. október 10-én látta meg a napvilágot Kerekegyházán. Ott nevelkedtek fel egy testvérével együtt egy kis tanyában. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, így már gyerekkorában is sok feladata volt. 1941. január 31-én férjhez ment a szintén kerekegyházi Lajos Lászlóhoz. Házasságukból öt gyermek született, sajnos ma már csak ketten élnek, Kasztl Antalné Lajos Marika és Deliné Lajos Rózsa. 

A család az 1950-es évek elején költözött Ballószögbe, a Kossuth utcába. Rózsika néni sokat dolgozott élete folyamán, nevelte a gyerekeket, vezette a háztartást, több munkahelye is volt, állatokat tartottak, szőlőben vállalt bérmunkát. 55 éves korában ment nyugdíjba az egykori Budapesti Liköripari Vállalattól. 1993-ban vesztette el férjét. 2001 októberétől él Marika lányánál. Mindig a család fontos és aktív tagja volt.

Rózsika nénit felköszöntötte Somogyi Lajos polgármester is.

– Kedves platinahajú, aranyszívű Rózsika néni! Két nemes fémből kellene ötvözni e mai, de nem mindennapi ünnepi jelvényt: aranyból és platinából. Aranyhoz hasonlítom szerető szívét. Az arany fénye nem halványult a sok gondtól, megpróbáltatástól. Életét hol boldogan, hol fáradtan élte. Az arany mellett a fény is csillan mai nap. Platinaszínű hajában sok-sok tél ott felejtette fehérségét. Amint a természetben is van tavasz, nyár, ősz és tél, az ember életében is ez a folyamat megy végbe. Az idős kor az Élet rendje, az éretté válás korszaka, életbölcsességgel, gazdag tapasztalatokkal. Kérjük a jó Istent, adjon még sok-sok lágy, simogató tavaszt! Köszönjük a példamutatást! Köszönjük az emberi értékeket, melyeket családjába csepegtetett.  Egyszáz esztendő, négy emberöltő. Sokunk számára elérhetetlen és felfoghatatlanul nagy idő, drága Rózsika néni! Fiatalok mindannyian voltunk, de ilyen idős kort, csak a legjava élhet meg! – mondta a polgármester, aki átnyújtotta Orbán Viktor miniszterelnök úr által aláírt emléklapot.

A köszöntések sorát gyarapította a helyi Csillagszem óvoda kisgyermekeinek rövid műsora. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában