Iparkamara

2023.09.22. 17:32

Pályaválasztási fórum Kecskeméten: segítik a szakmaválasztást a fiatalok számára

Milyen szakmát válasszon a gyerek, miután elvégzi az általános iskolát. Ebben segít a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK). A témával kapcsolatban tartottak szakmai fórumot csütörtök délután Kecskeméten.

Barta Zsolt

A felvételen Sipos Zsolt, a vármegyei iparkamara titkára tart tájékoztatót a pályaválasztási konferencián

Fotó: Barta Zsolt

Minden évben több ezer általános iskolai tanulót érint a pályaválasztás kérdése Bács-Kiskunban. A jövőre végző nyolcadikosoknak és a szüleiknek gyakran jelent problémát eldönteni, hol is tanuljon tovább a gyermek. Ebben nyújt támogatást a minap megjelentetett Ágazati Kalauz kiadvány, amely a vármegyei középiskolai oktatási rendszert mutatja be. 

Egyebek mellett ennek az ismertetésére is sor került a csütörtök délután rendezett Kamarai Pályaorientációs Tanévnyitón, amelyen a térségi képzési centrumok, illetve több iskola intézményvezetője és jó néhány végzős osztály osztályfőnöke is részt vett. A BKMKIK kecskeméti székházában Sipos Zsolt vármegyei kamarai titkár köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy az iparkamara már 2007 óta intenzív munkát végez az iskolákban azért, hogy megkönnyítsék a szakmaválasztás kérdését. Több mint 3000 tanulót és szüleiket kérdeztek meg egy kérdőív segítségével. 

A rendszer olyan jól sikerült, hogy azóta az más kamarai szervezetek is átvették ezt a gyakorlatot. 

Az elmúlt 16 év során mintegy 40 ezer szülővel és diákkal lépett kapcsolatban a BKMKIK, segítve a pályaválasztási döntésüket. A kamarai titkár kitért arra is, hogy a BKMKIK elősegítve a pályaválasztási megalapozott döntéseket rendhagyó technika órákat szervez, szakmai szülői értekezleteken találkozik a szülőkkel, szaki tábort tart a gyerekeknek, cégbemutatókra szállítja a tanulókat. Az idei SzakmaSztár Fesztiválra 10 település 13 iskolájából 513 gyereket utaztatott a fővárosba. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi médiában is elérhető a kamara. 

A titkár után Bársony István, a kamara pályaválasztási főtanácsadója vette át a szót, aki az Ágazati Kalauz szerkesztésében játszott fontos szerepet. Mint mondta, 177 hivatás közül választhatnak a továbbtanuló fiatalok. A kamara munkatársát a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke, Csík Julianna követte. Hangsúlyozta, hogy évek óta együttműködnek a BKMKIK munkatársaival a pályaválasztás kérdésében. 

A rendezvényen bemutatkozott a NAK szakképzési referense, Sebők Ildikó is. Elmondta, hogy sosem volt akkor a szükség a pályaorientációra mint most. A hazai mezőgazdaságban ugyanis a gazdatársadalom elöregedik, a fiatalok nem választják a szülők hivatását. Az előadók között volt, Szabó Györgyi a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály hivatali-főtanácsosa, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy idén a Jövőd a tét! – Pályaválasztási Kiállítás rendezvény-sorozat folytatódik. 

Légy tudatos! Tervezd a jövőd! címmel Hajagos Kiss Margit, a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási szaktanácsadója tartott ismertetőt. Majd az okleveles technikusképzés rendszeréről Halczman Szilvia, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar beiskolázási igazgatója beszélt a közönségnek. Ezt követően Máté Veronika Mercedes-Benz MH Kft. oktatás szervezője tartott tájékoztatót, majd szekciókban folytatódott a szakmai munka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában