Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program

2023.09.24. 14:31

Jakab István adta át a gazdák búzaadományából készült lisztet Jánoshalmán – galériával

– Ebben a világban különleges színfolt a magyarok adakozó szándéka, azok számára, akik szegénysorban élnek és fontos a segítség – hangoztatta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) elnöke szombaton, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programjának adományozó ünnepségén a Déli ASZC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium aulájában.

Pozsgai Ákos

A képen balról-jobbra: Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke, Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének alelnöke, a Jánoshalmi gazdakör elnöke és Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő

Fotó: Pozsgai Ákos

Jakab István arról beszélt, hogy a gazdák ajándékként, tiszta szívből adják a búzát évről évre, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, amelynek központi adományozó ünnepségnek helyszíne idén Tass-Alsószenttamáson ÁGOTA Falva lesz, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató telephelyén, ahol mintegy félezer gyermek is részt vesz majd az eseményen. Az Országgyűlés alelnöke reményét fejezte ki, hogy idén sikerül túlszárnyalni a Magyarok kenyere programban tavaly összegyűjtött több mint ezer tonna gabona mennyiségét.

– Ahogy a 15 millió búzaszem lisztté őrölve a kenyérben válik eggyé, úgy válik egységes nemzetté a 15 millió magyar, bárhol is él a világban. Ahogyan a kenyérben a kovásznak, úgy a nemzetben az összetartozásnak kell erős kötést képeznie – hangoztatta köszöntőjében Farkas László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének alelnöke, a Jánoshalmi Gazdakör elnöke.

Hozzátette: a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program nem megrendelésre indult 13 évvel ezelőtt, hanem a „magyar gazdák lelkéből fakad”, határon belül és határon kívül a Kárpát-medence magyar lakta régióban. Kiemelte, hogy a program a Magyarok Kenyere Alapítvány a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által közösen szervezett, a magyar gazdatársadalom önzetlen segítőszándékú összefogása.

Elmondta azt is, hogy a Bács-Kiskun vármegyei gazdák búza adományát a Júlia Malomban és a Felső-Bácskai Műmalomban őrölték meg, amely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti és Jánoshalmi Csoportjához kerül. 

Farkas László köszönetet mondott a gazdáknak, akik búzát ajánlottak fel, a segélyszervezetnek az adományok szétosztásáért, valamint a Borbély István, Kalapos Frigyes és Vancsura Józsefnének, akik folyamatosan koordinálják és segítik a szervezést. – A program szükségességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a megadományozott gyermekek száma évek óta, rendre több mint 80 ezer fő. Bács-Kiskun Vármegyében a tavalyi évben Kecskeméten 500, Jánoshalmán 275 család kapott adományt. Jánoshalmán összesen 2400 kilogramm lisztet juttatnak el a rászoruló családoknak a Máltai Szeretetszolgálat jánoshalmi önkéntesei.

Kiss Györgyné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jánoshalmi Csoportjának vezetője kiemelte, hogy csoportjuk legnagyobb természetbeni adományozója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezete. Elmondta, hogy tavaly közel kétezer emberhez jutott el a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program adományából. 

– A liszt egy részével a karácsonyi és húsvéti tartós élelmiszer csomagokat gazdagítottuk, a többit egyéni megkeresések útján továbbítottuk 

– tette hozzá Kiss Györgyné, aki köszönetet mondott a gazdáknak és Vancsura Józsefné malom tulajdonosnak, aki nemcsak a gazdák felajánlásának gyűjtését vállalta fel, hanem az előző évekhez hasonlóan most is megőrölve, kicsomagolva bocsátotta rendelkezésre a felajánlott búzát.

– A 15 millió búzaszem körülbelül 600 kiló búzát jelent legfeljebb, ha csak ennyiről lett volna szó 2011 tájékán az ötletadók részéről, akkor ebből sokat nem tudtak volna akkor, főként a határon túli területekre az éhező gyermekek és családjaik számára juttatni – mutatott rá Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő aki emlékeztetett, hogy tavaly már 1000 tonna búzát adott össze közel 8 ezer gazda az országból és határon túlról és juttatott el a rászorulóknak, mintegy 500 tonna liszt adományként. 

– A magyaroknak a jósága, a szíve, mindig megnyílik, amikor baj van és képes összefogni a nemzet 

– hangoztatta a képviselő, aki arra emlékeztetett, hogy a mélyszegénységben élőket folyamatosan segíteni kell, hogy emberhez méltó módon jussanak hozzá, ahhoz, amihez önerőből nem tudnak. A magyar gazdák összefogásának legkiemelkedőbb példaképének nevezte a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programot, amely megvalósult határon innen és túl.

A jánoshalmi ünnepségen a gazdák lisztadományát, amelyhez helyi felajánlásból gyümölcsital is járt, Gyöngyösi Balázs plébános áldotta meg, a rendezvényen a helyi katolikus óvodások és a Szent Anna katolikus Általános Iskola diákjai működtek közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában