Megemlékezés

2023.08.21. 20:36

Községi elismeréseket adtak át az államalapítási ünnepségen Petőfiszálláson – galériával

Évtizedes hagyomány Petőfiszálláson, hogy az államalapítás ünnepén adják át a községi elismeréseket. Az esemény keretében áldották és szegték meg az új kenyeret is. Az ünnep vendége volt Bánföldi Szilárd színművész is, aki a Petőfi-emlékévben a 200 éve született költőt személyesíti meg Bács-Kiskun vármegyében.

Vajda Piroska

Elismeréseket is átadtak

Fotó: Kapott fotó

A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Ebből az alkalomból tartottak vasárnap ünnepi megemlékezést és szentmisét Petőfiszálláson, a Petőfi-emlékparkban. Szász János polgármester beszédében az ünnep fontosságát méltatta.

Mint mondta, augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön Szent Istvánra, első, államalapító királyunkra, hazánk védőszentjének életére és uralkodására emlékezünk. Az állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének – fogalmazott a polgármester, aki ezután a közösség összetartó erejének fontosságáról beszélt.

Az ünnepi beszéd után adták át a Petőfiszállás Községért kitüntető címet. Ezt a díjat a helyi önkormányzat tíz éve hozta létre azzal a céllal, hogy elismerését fejezze ki azoknak, akik kiemelkedően sokat tesznek a településért. A díjat idén Mikulás Endre Dezsőné védőnő kapta. Ancika – ahogy a faluban mindenki szólítja – ebben az évben nyugdíjba vonult. Az elismeréssel köszönte meg a település négy évtizedes védőnői szolgálatát.

Petőfiszállás községért kitüntetésben részesült továbbá P. Balla Péter Barnabás pálos szerzetes, aki hosszú évek óta házfőnökként, plébánosként is szolgálta a település lakóit, sokat tett a pálosszentkúti kegyhely, valamint a község fejlődéséért.

Áldozatos munkájukért Petőfiszállás fejlődéséért elismerésben részesültek a községi konyha dolgozói is.

A községi ünnepségen az is elhangzott, hogy az elmúlt időszakban több jelentős elismerést is kaptak a petőfiszállási polgármesteri hivatal munkatársai, akiket dr. Toldi Zsolt jegyző köszöntött. Elmondta, hogy Szász János polgármester az Év polgármestere címet érdemelte ki a községért végzett odaadó tevékenységéért, és azokért a fejlesztésekért, melyeket irányításával ért el a település. A Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés díját szeptember 2-án veheti át.

Harminc éve, magas színvonalon végzett szakmai munkájáért kapott jubileumi elismerést dr. Torma Andrea aljegyző. A köz szolgálatáért érdemjel bronz fokozatát kapta Magyari Pálné.

Az ünnepi műsort a Pálosszentkúti Szkóla műsora, Vili Balázs orgonajátéka, valamint Bánföldi Szilárd szavalata színesítette. A díjak átadását szentmise követte, melyet Pál Dániel Csaba plébános celebrált. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret a szentmise végén áldotta meg a plébános, majd Szász János polgármester megszegte és a képviselő-testület tagjai és segítői osztották szét a jelenlévők között.

Szent István-napi kenyeret kaptak ajándékba

Valamennyi petőfiszállási család megszentelt kenyeret, bort és egy emléklapot kapott ajándékba az önkormányzattól az államalapítási ünnepség alkalmából. Szász János polgármester elmondta, az önkormányzat munkatársai pénteken reggel több mint 650 vekni kenyeret és bort csomagoltak díszcsomagolásba, melyeket az emléklapokkal együtt Pál Dániel Csaba pálos atya áldott és szentelt meg. Ezt követően pedig a hivatal munkatársai minden családnak házhoz szállították az ajándékcsomagokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában