Falunap

2023.08.21. 09:39

Díszpolgárt avattak Szalkszentmártonban – galériával

Falunappal ünnepeltek augusztus 20-án, Szalkszentmártonban. A program a település központjában álló Életfánál indult, ahol az újszülötteket köszöntötte a település vezetése.

Gulyás Sándor

A kitüntető címet Kovácsné dr. Weisz Boglárka alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Gulyásné Horváth Tünde polgármester adták át dr. Kerek Józsefnek

Fotó: Gulyás Sándor

A hagyományoknak megfelelően az elmúlt egy esztendőben született babákat köszöntötte a község vezetése a falunap nyitányaként. A település központjában álló Életfára harmincnyolc névvel ellátott levélke került. A rendezvény „Visszaköszön a múlt” nevet viselő emléktábla felavatásával folytatódott a Petőfi emlékházban. A kenyérszentelést és a díjátadó ünnepséget a művelődési ház udvarán felállított pavilonban tartották meg.

– Ma, mi magyarok gondolatban körbe üljük a nemzet asztalát. Közösen mondunk köszönetet azért, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére is lesz kenyere az országnak. Talán még eszünkbe jut az is, hogy nagyszüleink, szüleink, és néhányan még mi is, a frissen sült kenyérre keresztet rajzolunk mielőtt megszegjük. Nagyszüleink tudták, hogy a kenyér nem csak liszt, víz, kovász, hanem lelki minőség. Összekötő kapocs, élet, ahogyan a búzát egyes magyar vidékeken még ma is nevezik. Azt kívánom önöknek, magunknak, hogy mindig legyen kenyér az asztalon és legyenek olyanok, akikkel öröm az asztal mellé ülni – fogalmazott beszédében Gulyásné Horváth Tünde polgármester.
Az ünnepi köszöntő után az új kenyeret Alföldy-Boruss Dániel református lelkész áldotta meg. Az idei esztendőben Szalkszentmárton Díszpolgára címet és az azzal járó, a község pecsétjét megörökítő gyűrűt dr. Kerek József ügyvédnek ítélte oda a település képviselő-testülete. 

– Dr. Kerek József gyermekkora megrázó tapasztalatai hatására készült és tanult ügyvédnek. Már akkor is szeretett volna másoknak is segíteni gondjaikban, bajaikban. Jogi diplomát 1973-ban, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett. Baján kezdte pályáját, a mai napig is ugyanannak az ügyvédi irodának a kilincsét koptatja, ahol pályájának kezdetén és nyugdíjazása után is dolgozik. Munkája elsodorta ugyan szülőfalujából, de Szalkszentmárton máig is otthona maradt. Feleségével, Sárika nénivel falunk értékvédői. Szalki ügyvédi irodájában is sokan felkeresik jogi problémáikkal. Ügyfelei szeretik, mert halkszavú, segítőkész, precíz. Egyszerűbb ügyekben, akár az utcán megszólítva is szívesen ad tanácsot, amit jószándék, a megértés, a kitartásra biztatás jellemez. Munkásságát 2023-ban a Bács-Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara is elismerte. Sokat köszönhet neki falunk önkormányzata is, hiszen önzetlenül segít jogi ügyeinek intézésében, megoldásában. Aktív tagja több helyi civil szervezetnek, minden olyan önkormányzati és civil kezdeményezést támogat munkájával és anyagilag is, amely a településünk értékeit megőrzi, a múltból, a jelenből és a jövőbe tekint – méltatta dr. Kerek József munkásságát Kerner Erzsébet önkormányzati képviselő.

Ez évben sem maradt el a községben 50 évvel ezelőtt házasságot kötött párok köszöntése. Virágot és ajándékot kapott Vasvári Pál és Vasvári Pálné, dr. Kerek József és dr. Kerek Józsefné, valamint Takács Lajos és Takács Lajosné.

A művelődési házban Csomák Lászlóné „Cserzsi” szabadszállási textilszobrász alkotásaiból nyílt kiállítás. A falunap hátra lévő részében ingyenes szabadtéri programok szolgálták a gyermekek és a felnőttek kikapcsolódását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában