Kecskemét

2023.07.06. 18:46

Átvették diplomájukat a Károli Gáspár Református Egyetem pedagógusképzőjének hallgatói – galériával

Ötvennyolcan vehették át diplomájukat a Károli Gáspár Református Egyetem csütörtök délutáni tanévzáró istentiszteletén. A kecskeméti református templomban diplomaátadón a csecsemő- és kisegyermeknevelő, óvodapedagógus tanító alapképzési szakon, valamint a pedagógia szakvizsgát tett végzettek kaptak oklevelet.

Horváth Péter

Az okleveleket dr. Pap Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja adta át

Fotó: Bús Csaba

Az istentiszteletet Káposztás Gábor lelkipásztor tartotta. Dr. Pap Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem dékánja évzáró beszédében kiemelte, hogy a felavatott pedagógusok, immár kollégáik, nemes és nemesítő hivatást választottak. Méltatta a frissdiplomásokat, hogy tálentumaikat a tanítás, fejlesztés és tehetséggondozás területein kamatoztatják, emellett igényt ébresztenek a tudásra a jövő nemzedékben és útjukra bocsátják őket.  

Hangsúlyozta: közkeletű mondás, hogy nem a ruha teszi az embert, melynek analógiájára hallhatjuk azt is, hogy nem a papír teszi az embert. mint fogalmazott, ez a korra jellemző lemondó, szkeptikus, de a tényekkel és önmagával szembenézni nem tudó, bagatellizáló hozzáállásból fakad. Ugyanis a pedagógust a diplomában rögzített eredmények teszik azzá, ami, mindaz amit az elvárások szerint teljesítettek. Végigjárva minden buktatót, túllépve a kétségeken, és mindez beépült a személyiségükbe, világlátásukba. Ezért fontos az ünnepségen átvett diploma, mert kifejezi mindezt. 

Emlékeztetett a diploma szó etimológiájára, mely görög eredetű és többek között ajánlólevelet, útlevelet, engedélyt és felhatalmazást jelent: az oklevél tehát útlevél a pedagógusok előtt álló nagy utazásra, és felhatalmazás oktató, nevelő tevékenységükre. 

A dékán felhívta a figyelmet a pedagógus hivatás közösségi szolgálattal kapcsolatos vonatkozására, hiszen ez a pálya a hagyományt és a nyelvet, vagyis a tudást adja át. 

Ennélfogva a pedagógus mindenkor a közösség meghatározó személyisége, aki őrt áll és világítótoronyként segíti a tájékozódásban a közösséget.

Furkó Bálint rektorhelyettes köszöntőjében méltatta a pedagógus szakmát, ami megfogalmazása szerint az emberi élet fejlesztéséről és az értékek átadásáról szól.

A diplomaosztón elhangzott, hogy A Rózsa Borka Alapítvány a magyarországi óvodapedagógus-képzést támogató civil szervezet, mely 1992 óta évente versenyt rendez a magyarországi óvópedagógus-képzőhelyek által delegált végzős hallgatók számára, amelyen egy aktuális szakmai kérdés esszéformában történő kidolgozását kapják feladatul. A jeligés pályaműveket szakmai zsűri értékeli. A verseny díjazottjai díszoklevelet és pénzjutalmat kapnak. Idén a kecskeméti képzési hely hallgatója, Vladár Zsófia is emléklapot kapott.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában