Beruházás

2023.06.05. 17:24

Új munkahelyeket is teremtett a felsőszentiváni bölcsődefejlesztés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 57 milliós forintos forrásából valósult meg a felsőszentiváni bölcsőde bővítése. A fejlesztés ünnepélyes átadásán részt vett Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, valamint Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerület vezetője.

Márton Anna

57 millió forintból újulhatott meg a bölcsőde

Fotó: Beküldött fotó

− Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy közel két éven keresztül miniszterhelyettesként részese és alakítója lehettem a magyar családpolitikának. Ez a munka nemcsak a családtámogatásokról, az otthonteremtés bővítéséről, hanem a bölcsőde fejlesztéséről is szólt. Ennek eredményeként 2010-hez képest 85 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, 2010-hez képest háromszor több településen van bölcsődei ellátás. Több mint 200 milliárd forintot fordítottunk 2014-2021 között bölcsődei férőhelyek fejlesztésére. Összesen hatszor annyit fordítottunk a működtetésre mint 2010-ben − emlékeztetett köszöntőjében Zsigó Róbert.

− A Bács-Kiskun vármegyei TOP-forrásból nyertünk eredetileg 44,4 millió forintot bölcsődebővítésre a meglévő bölcsődéhez, amit szintén TOP-forrásból, 24 millió forintból alakítottunk ki a korábbi védőnői szolgálati lakásból, és 2019 február elseje óta üzemel. Sajnos az elnyert forrás nem volt elegendő a beruházásra, amit a lezárult közbeszerzés igazolt. 

A legalacsonyabb ajánlat is 12,9 millió forinttal került többe, mint a rendelkezésre álló 44,4 millió forint építésre eső része. 

Ezt pótigényként nyújtottuk be, amit az Irányító Hatóság jóváhagyott és folyósított − mondta a baon.hu-nak Vörös Szilárd polgármester.

A felvételen (balról): Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke és Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője
Fotó: Beküldött fotó

Új épületrészt építettek egy csoportszobával és a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel. A projekt keretében új bútorokat és játékokat is vásároltak. Vörös Szilár hozzátette: az épület akadálymentes, jelenleg már rendelkeznek használatbavételi- és működési engedéllyel. A projekt tartalmaz napelemet és hőszivattyús fűtést is, ami a fenntartásban jelentős energia-megtakarítást jelent majd. Jelenleg hét férőhelyet alakítottak ki, összesen 15 bölcsődés kisgyermeket tudnak ellátni. Június elsejétől betöltötték a teljes létszámot a jelentkezők. Három új munkahelyet teremtettek, mára összesen hét új munkahely keletkezett a bölcsőde működése révén. A bölcsődei udvar falának dekorációját a dolgozók maguk készítették, ami négy évszakot ábrázol mesefigurákkal.

Új bútorokat és játékokat is kapott az intézmény
Fotó: Beküldött fotó

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában