Szent László ÁMK

2023.06.13. 15:56

Projektbemutatót tartottak Baján – galériával

A Nemzeti tehetségprogram keretében a bajai Szent László ÁMK több mint hatmillió forintos támogatást hívott le egy egész éven át tartó, több csoport részére vonatkozó komplex gondozó programra. A projekt során fejlődött a gyerekek feladatorientált kitartásuk.

Márton Anna

A tanulók bemutatták projektjeiket

Fotó: Márton Anna

Mindegyik projekt legnagyobb előnye az volt, hogy sok-sok apró feladat egymásra épüléséből állt össze végül a termék, hangsúlyozta lapunknak  Berkó Rózsa igazgató-helyettes. A pályázat során a folyamatszemléletet sajátították el a diákok.

A pályázat keretében tehetséggondozás címen a nyolc évfolyamos gimnáziumban minden évből részt vett egy csoport a projektekben. Évfolyamonként más és más projektekben dolgoztak, volt aki 3D-s modellező csoportban, digitális történetmesélő csoportban, tűzzománc szakkörben , vagy a tanulás tanulása című projektben vett részt. A diákokat Berkó Rózsa igazgató-helyettes, Weztlőné Sánta Franciska, Sáfránné Jászberényi Márta, Turi Tünde tanárok koordinálták. A projektek zárásaként a diákok lelkesen bemutatták a munkájukat diáktársaiknak és szüleiknek.

Elsőként a tanulási technikákról számoltak be, a tanulási módszertannal ismerkedtek az év során az ötödikesek. A nyolcadikosok voltak a tűzzománcos csoport. Berkó Rózsa igazgató-helyettes hírportálunknak kiemelte, hogy a projekt során a gyerekek látásmódja szélesedett. Megtanulhatták, hogy lesz egy kis gondolatcsírából termék.

– A 3-D modellező csoportban megtanulták, hogy ez egy nagyon hosszú és rögös folyamat, hogy ez működjön, használható legyen. A gyerekek szemléletmódja változott. Azt tapasztaltam, hogy nagyon sokat fejlődtek az év folyamán – fogalmazott Berkó Rózsa.

A 3-D modellező csoport a tizedik évfolyamosok voltak és öt projektet bonyolítottak le az év során.Konkrét tárgyakat terveztek: molekulát, angyalkát, pörgettyűt, autót, szekeret és középkori tornyot, valamint érmét. A torony, a szekér és az érme Szent László korához kötődő projekt volt. A diákok a kutatást követően derítették ki, hogy nézett ki egy érme. Próbálkoztak a mai modern dolgokhoz illeszteni, végül bevásárlókocsiba betehető méretű érmét nyomtattak.

Sáfránné Jászberényi Márta hittantanár a hatodik évfolyamosokkal dolgozott a digitális történetmesélésen. A diákok bemutatták az egyik jelenetet a kisfilmből amit elkészítettek.

– A lego készlettel dolgoztak a gyerekek és ez volt az eszköz, amellyel bemutatták Szent László két legendáját, illetve országépítő tevékenységét. Megismerték, megtanulták és egy kisfilmet készítettek róla. A gyerekek online felületen is készítettek játékokat amelyek hittanórán és irodalomórán is alkalmazhatók. Ebből a szakkörből is bekapcsolódtak a diákok a többi csoport munkájába – fogalmazott Sáfránné Jászberényi Márta.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában