Környezettudatosság

2023.06.13. 18:15

Ökoiskola címet kapott a halasi Vári szakképző iskola

A Belügyminisztérium által kiadott Ökoiskola címről szóló oklevelet, amelyet a környezettudatos közösségi tevékenységért kapott a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum (KSZC) Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium, a napokban vették át az intézmény pedagógusai Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán. Az Ökoiskola cím három évre illeti meg az intézményt, utána újra pályázni kell a cím elnyerésére.

Pozsgai Ákos

A képen Szerbin Bernadett és Kuklisné Horváth Ildikó pedagógusok láthatók

Fotó: Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium

A környezettudatosabb életvitel kialakításához járulnak hozzá az ökoiskolák iskolafejlesztő munkájuk során azzal, hogy a jövő generációinak nevelésével a környezettudatosan cselekvő állampolgár eszményképét tartják szem előtt. Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén. A Vári szakképzőben dr. Aranyászné Zsikla Adrienn, Kuklisné Horváth Ildikó és Szerbin Bernadett tanárnők mintegy félszáz diák bevonásával végzik a környezettudatos közösségi tevékenységet.

– Iskolánk külön munkatervet készített, a házirendbe, a Pedagógiai Programba beépítette a mindennapi környezeti nevelést. Iskolai munkacsoportot hoztunk létre, a diákönkormányzat, a tanárok, a technikai dolgozók és a szülők részvételével. Téma- és témaheteket szervezünk a fenntarthatóság jegyében, melyekbe a tanulókat is bevonjuk, felmértük a diákok iskolába járásának módját. Mindemellett különböző rendezvényeket szervezünk és különösen ügyelünk az iskolai környezet kialakítására. Így például konzerves dobozokba ültettünk virágokat az iskola udvarán, biztonságos kerékpártárolókat alakítottunk ki, napelemek segítik az iskola energiaellátását, madárodúkat készítettek a tanulók az iskola asztalos műhelyében, amelyek az iskolaudvaron helyeztek el. Civil szervezetekkel működünk együtt a fenntarthatóság jegyében, védjük és gondozzuk iskolánk örökségét. Diákjaink közösségi szolgálat keretében vesznek részt a TeSzedd akcióban, helyi környezetvédelmi programokban, a Sóstó partrendezésben, valamint a diákok és a tanárok egyaránt aktívan bekapcsolódtak a használt elemek gyűjtésébe. Különös figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű tanulókra, bevonva őket a különböző programokba, ezzel sikerélményhez juttatva őket – sorolta hírportálunknak Szerbin Bernadett pedagógus, a program egyik kidolgozója és közreműködője.

Szerbin Bernadett egy másik elismerést, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Jövő reménysége díját is átvette az elmúlt napokban a pedagógusnap alkalmából, az iskolai ÖKO-csoport megalapításáárt, valamint az iskolai és környezeti nevelés terén végzett kiemelkedő munkájáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában