Hagyományőrzés

2023.05.15. 19:52

Hét település huszárjai találkoztak Kerekegyházán – galériával, videóval

Vármegyei huszár és tüzér katonai hagyományőrző találkozót tartottak a hétvégén Kerekegyházán. Az eseményen hét település képviseltette magát.

Gulyás Sándor

Hét település hagyományőrzői vettek részt az első vármegyei huszár mustrán

Fotó: Gulyás Sándor

Nyalka huszárok népesítették be vasárnap a kerekegyházi Langó-ház udvarát. Az első vármegyei huszár és tüzér katonai hagyományőrző találkozó látványos bevonulásával vette kezdetét. A rendezvényt Vörösmarti Imre, a Bács vármegyei Huszárbandérium és Tüzérüteg Egyesület elnöke nyitotta meg, Dózsa Tamás Károly ötletgazda, a Félegyházi Kiskun Huszár Bandérium vezetője a találkozó létrejöttének körülményeiről beszélt.

− Kiskunfélegyházi közösségünk kezdeményezésére négy részes film készült tavaly a kiskunsági huszárok mindennapjairól. 

A Huszárok nyomában című sorozat a Kiskunságban katonai hagyományokat ápoló közösség életét mutatja be. A forgatás ideje alatt fogalmazódott meg bennem, hogy szükség lenne olyan programok megszervezésére, ahol a hasonló értékekkel, gondolkodásmóddal rendelkezők össze tudjanak gyűlni. Vörösmarti Imrével, a vármegyei huszárbandérium és tüzérüteg egyesület elnökével határoztuk el, hogy megszervezzük az első vármegyei huszár mustrát. Azt szeretnénk, ha a találkozó a későbbiekben rendszeressé válna. Célunk, hogy a közösségek megismerjék egymást és kapcsolatok alakuljanak ki közöttük − fogalmazott Dózsa Tamás Károly. Hozzátette, fontos feladatuknak tartják, hogy a ló szeretetét átadják a fiatalabb generációnak, megismertessék velük a katonai hagyományokat, a huszárságot.

A szervezők külön köszöntötték dr. Balogh Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Lovasszövetség korábbi elnökét, aki a kezdetektől támogatta a lovasport valamennyi ágát, illetve a hagyományőrző huszár és tüzér hagyományőrző csoportok létrejöttét és segítette annak működésüket. Az ünnepélyes megnyitót a Kecskemét Táncegyüttes, a Kereki Nótások és Horváth Béla műsora tette teljessé. Szépe Ferenc  emeritus kiskun kapitány, a kunszentmiklósi születésű Virágh Gedeon huszár őrnagyról, az 1848/49-es forradalom és szabadság­harc egyik legismertebb hőséről tartott előadást. A programot fegyverbemutató színesítette.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában